Ökad rysk cyberaktivitet hotar Europas järnvägsnät

En rapport från EU:s kybersäkerhetsorgan bekräftar också en ökning av liknande attacker över hela unionen, med särskilda incidenter rapporterade i länder som Lettland, Litauen, Rumänien och Estland. Bild: Creative Commons Lic, Pixabay, kredit: geralt

Sedan konflikten i Ukraina eskalerade har ryska cyberattacker mot Europas järnvägsnät intensifierats markant. Tjeckiens transportminister Martin Kupka rapporterar att tusentals attacker har riktats mot kontinentens järnvägsinfrastruktur i syfte att destabilisera och sabotera unionens kritiska funktioner.

Detta inkluderar allt från försäljningssystem till kontrollmekanismer som styr tågens rörelser.

Systematiska angrepp mot Tjeckien

Enligt minister Kupka har Tjeckien varit ett specifikt mål för flera av dessa operationer. Cyberattackerna har framförallt fokuserat på nationens rikstäckande järnvägsoperatör České dráhy, där bland annat biljettförsäljningssystemet drabbats hårt. Fastän Tjeckien framgångsrikt har lyckats avvärja attacker mot de mer kritiska styrsystemen, vilka kunnat resultera i allvarliga olyckor, har incidenterna ändå lyckats orsaka betydande störningar.

Dessa attacker utgör en del av en bredare strategi att genom teknologisk krigföring påverka och potentiellt lamslå viktiga infrastrukturer inom EU.

Tjeckiens försvarsstrategi och framtida planer

Som en direkt följd av de ökande hoten har Tjeckien blivit mer försiktig med att engagera utländska aktörer i nationella projekt. Detta inkluderar ett ambitiöst planerat järnvägsprojekt som syftar till att förbinda Prag med Wien och Berlin genom en höghastighetsjärnväg. På grund av säkerhetsskäl har Tjeckien beslutat att begränsa utländska företags deltagande i projektet.

De ryska cyberattackerna har satt en skärpa på behovet av ökad cybersäkerhet inom kritiska infrastruktursektorer i Europa. Med ett landskap i förändring och ständiga hot på horisonten är det tydligt att Europa måste stärka sina försvarsstrategier mot en alltmer sofistikerad och aggressiv form av cyberkrigföring.

Källa: Yle Uutiset & Tjeckiens Transportministerium