Bulgarien satsar på moderna tåg från Stadler

SŽ klass 313 EMU (Stadler KISS 160) på väg i Slovenien, Foto: Wikipedia Common, kredit: Nelso Silva

Bulgariens transport- och kommunikationsministerium har lagt en order på sju stycken KISS-dubbeldeckartåg från tågtillverkaren Stadler. Detta är den första ordern som Stadler tar emot från den bulgariska marknaden. Avtalet inkluderar också ett omfattande underhållskontrakt som sträcker sig över 15 år samt specialutbildning för operatörernas personal.

Dessutom finns en option i avtalet om ytterligare inköp av tre fordon vid ett senare tillfälle.

Tekniska specifikationer och leverans

De beställda KISS-tågen kan nå en topphastighet på 160 km/h och rymmer minst 300 passagerare. Det första tåget beräknas levereras till Bulgarien inom 26 månader, i syfte att modernisera landets järnvägsflotta.

Georgi Gvozdeykov, Bulgariens transport- och kommunikationsminister, kommenterar:

- Det kontrakt som vi undertecknade nyligen markerar den första beställningen av nya tåg i Bulgarien på 20 år. Genom att införskaffa dessa toppmoderna, utsläppsfria dubbeldeckartåg från Stadler kommer vi inte bara att avsevärt förbättra komforten i järnvägstransporten för våra passagerare, utan även bidra väsentligt till att uppnå aktuella mål för hållbar mobilitet. Detta är en extremt viktig utmaning för europeiska länder just nu.

Tillsammans med tillverkaren som vann upphandlingen kommer vi att säkerställa effektiv drift av de nya fordonen under många år framöver."

Tillverkning och framtidssatsningar

KISS-tågen är konstruerade för att operera på spårvidden 1435 mm och är utrustade med ett 25 kV/50 Hz strömförsörjningssystem. De kommer att tillverkas i Stadlers anläggning i Siedlce, Polen.

Philipp Brunner, medlem av Stadlers verkställande utskott och vice VD för Central Europa, säger: - Vi är stolta över att vi kunde teckna kontraktet för leverans av våra KISS-tåg med det bulgariska ministeriet idag.

Fordonen sätter nya standarder när det gäller prestanda, tillförlitlighet, säkerhet, komfort och spjutspetsteknologi. Vi är övertygade om att de kommer att bidra väsentligt till att förbättra kollektivtrafiken i Bulgarien. Vi ser också fram emot att fortsätta det partnerskap vi har inlett med ytterligare projekt för att ersätta järnvägsfordon i Bulgarien."

Med detta senaste avtal kommer Stadlers fordon snart att vara i drift i 48 länder.