Alstom vinner kontrakt med VR för X-trafik

Coradia Nordic. Foto: Alstom

Alstom ska ta hand om underhållet av X-trafiks flotta bestående av nio två- och trevagnståg. Detta sker genom det nya avtalet med VR Sverige AB, som nu är operatör för X-tågen i Gävleborgs län.

Det 11-åriga avtalet innefattar både drift och underhåll. Medan VR Sverige AB tar över operatörsrollen, kommer Alstoms verkstad i Gävle att ansvara för att underhålla deras tåg.

År 2023 förlängde bolaget sitt underhållsavtal med VR Sverige AB, vilket ursprungligen var värt cirka en miljard SEK och inkluderade 30 regionaltåg över tio år. Nu kommer de också att ta hand om underhållet av X-trafiks flotta, bestående av nio två- och trevagnståg av modell Regina, som trafikerar sträckorna från Gävle till Ljusdal och Sundsvall.

"Vi är stolta över vårt samarbete med VR Sverige AB och ser fram emot att fortsätta tillhandahålla vår expertis inom tågunderhåll, vilket säkerställer pålitlighet och effektivitet för passagerarna. Vårt engagemang för att utveckla och underhålla en hållbar och högpresterande tågflotta bidrar till en grönare framtid för kollektivtrafiken," säger Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige.