Tio gånger fler sökande än platser på Komvux nya lokförarutbildning i Kristinehamn

LRT-förare. Foto: Wikimedia Commons

Det är en historiskt hög siffra av lokförare som utbildas i Sverige för närvarande. Intresset för den första lokförarutbildningen i Värmland är enormt, men antalet som lyckas klara intagningsprovet är begränsat, rapporterar P4 Värmland.

I början av året blev det klart att komvux i Kristinehamns kommun fick grönt ljus för att starta en lokförarutbildning, rapporterar Nya Kristinehamns-Posten. Utbildningen är planerad att börja i Kristinehamn och den första klassen är schemalagd för hösten. Utbildningen sträcker sig över 44 veckor, inklusive praktisk arbetsplatsförlagd träning.

Ansökningstiden för utbildningen gick ut den 15 april och det var en mycket stor efterfrågan, Antalet sökande översteg avsevärt antalet tillgängliga platser.

"Vi har fått in 396 ansökningar och kommer att anta 32 studerande," berättar rektor Robert Rahmn för Nya Kristinehamns-Posten. "Vi är positivt överraskade av det stora intresset."

Han noterar även att ansökningstiden var kortare än vanligt vilket ledde till en snabb övergång från godkännande till utbildningens start.

"Nästa år kommer ansökningstiden vara längre," tillägger han.

Det råder en stor efterfrågan på lokförare.
– Vi skulle omgående anställa 20 till om det fanns, har Lars Yngström, vd för Tågab, tidigare sagt till Nya Kristinehamns-Posten.