Persontrafik på Haparandabanan?

Stationsbyggnaden i Haparanda. Foto: Wikipedia

I början av november arrangerade Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten, RKM, en heldagskonferens i Haparanda. Tjänstemän och politiker från Finland och Sverige var representerade och diskuterade persontrafik på Haparandabanan, Luleå-Haparanda/Torneå-Uleåborg/Rovaniemi. Det finns, enligt RKM, planer på att öppna sträckan Luleå-Haparanda för just persontrafik 2018.

RKM bildades 2012 under organisationsformen kommunalförbund. Medlemmar i förbundet är kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå samt Norrbottens läns landsting.

Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten ska verka med den grundläggande ambitionen att som myndighet samordna, effektivisera och utveckla kollektivtrafiken i länet. Myndigheten ska vidare medverka i lokala, regionala och nationella nätverk som skapar förutsättningar för en fortsatt utveckling och rationell hantering av kollektivtrafik.

RKM hanterar också tillstånd för färdtjänst och riksfärdtjänst i de kommuner i Norrbotten som lämnat över handläggningen till RKM.

Källa: RKM