Trafikverket klar med Tågplan 2017

Foto: Christer Wiik

Tågplanen med tidtabeller för 2017 års tågtrafik är fastställd. 45 tågbolag kommer att trafikera de svenska järnvägarna med 1,5 miljoner tåg under året. De nya tidtabellerna börjar gälla den 11 december 2016. Det skriver Trafikverket i sett pressmeddelande.

Det är Trafikverket ansvarar för den samlade planeringen av trafik på järnvägsspåren, den så kallade tågplanen. Tågplanen innehåller såväl tidtabell för persontåg och godståg som tidplan för banarbeten. 

Allt fler väljer tåget och det är trångt på spåren. Trafikverket tillgodoser i möjligaste mån tågbolagens ansökningar men ser samtidigt till att inte tillåta mer trafik än systemet tål. Dessutom förbättrar Trafikverket järnvägen och det påverkar trafiken under tiden arbete pågår. På bland annat Västra och Södra stambanan kommer det att innebära minskad kapacitet med inställda avgångar och längre körtider även under nästa år, men en mer stabil järnväg när det är klart.

Den ökade efterfrågan på tågavgångar skapar utmaningar i planeringen av tidtabeller. För att till exempel kunna erbjuda kapacitet för det stora behovet av både fjärr-, regional- och pendeltåg söderut från Stockholm Central under rusningstid är lösningen att vissa snabbtågsavgångar mot Göteborg får några minuters längre tid på spåret.