Trafikverket lanserar nytt tågplaneringssystem

Övergången till nytt tågplaneringssystem har startat bra. Foto: Trafikverket

Nu har Trafikverket övergått till det system som varit i fokus i tågbranschen senaste tiden. Efter snart ett dygn konstaterar Trafikverket att allt hittills har gått enligt plan. Det spekulerades inför systembytet till MPK, marknadsanpassad planering av kapacitet, att det skulle innebära stora störningar eftersom det är ett så pass komplext system. Men hittills har allt gått bra. Flera på Trafikverket har arbetat det första dygnet för att övergången ska fungera utan problem.

Trafiken har haft god punktlighet och fungerat överlag väl. Nu kommer flera svar på hur systemet fungerar när det blir vardag och rusningstrafik. Även ett annalkande snöområde kommer att kunna sätta systemet på prov när det innebär omledningar.

Det nya systemet för tågplaneringen innebär mycket komplex teknik som kräver stora förändringar i hela järnvägsbranschen. Trafikverket har störningsplaner för eventuella trafikstörningar för att kunna ställa in vissa avgångar och underlätta för trafiken att komma igång igen. Det har hittills gått som Trafikverket förväntat sig, men vi uppmanar fortfarande resenärer att följa trafikinformationen.