"Trafikökningen är en avgörande faktor för situationen på järnväg”

Linköping Central. Foto: Christer Wiik
Linköping Central. Foto: Christer Wiik

Trafikverket har aldrig haft så mycket trafik på järnväg som de senaste åren. På 25 år har persontrafiken på järnväg ökat med 73 procent. Tågen går snabbare och är tyngre. Samtidigt har infrastrukturen inte byggts ut eller underhållits i motsvarande takt. Det skriver Trafikverket.

– Inflyttning till de stora städerna och ökad arbetspendling är en av anledningarna till ökningen. Statistiken visar att regionaltrafiken har ökat med närmare 300 procent de senaste 25 åren. I takt med att trafiken tätnat på spåren har det blivit svårare att komma åt spåren för att underhålla dem, säger Tommy Jonsson, biträdande verksamhetsområdeschef Planering.

180 000 ton gods transporteras varje dygn på tåg som är tyngre än tidigare. Det tillsammans med att tåg idag kör fortare än man gjort tidigare, gör att slitaget ökar.

Men det är inte bara volymen som ökat dramatiskt. Snabbtåg körs i 200 km/h på banor som byggts för 130 km/h och tåg som har axellast för 25 ton kör på banor byggda för 22,5 ton.

– Slitaget blir därför ännu hårdare än om det bara var antalet tåg som ändrats, poängterar Tommy Jonsson.

Trafikverket arbetar med ett antal olika planerade åtgärder för att kunna underhålla järnvägen så effektivt som möjligt.

– Trots detta får Trafikverket med jämna mellanrum göra akuta utryckningar. Den senaste tiden har det varit mycket problem i Stockholms pendeltågstrafik vilket är väldigt olyckligt.

Men järnvägen behöver inte bara underhållas. Den behöver också moderniseras och byggas ut för att matcha dagens trafik. Ett exempel är den så kallade "getingmidjan" strax söder om Stockholms central. För snart 150 år sedan passerade tio tåg per dygn på de två spåren. I dag är siffran cirka 600 tåg per dygn. Följden av den täta trafiken blir ett sårbart system där en större störning snabbt kan få konsekvenser, även i resten av landet. I Stockholm kommer Citybanan när den är klar 2017 att underlätta för resenärerna.

Andra åtgärder är att Trafikverket bygger längre plattformar. Ett exempel är för pendeltågen från Alingsås och Kungsbacka mot Göteborg. Eller att bygga flera mötesspår som gjorts mellan Alvesta och Kalmar som är en del av Kust till kustbanan. Fler och tätare signaler gör att tågen kan köra tätare efter varandra vilket effektiviserar trafiken. Detta används bland annat på vissa sträckor på Västra stambanan.

Källa: Trafikverket