Transportstyrelsen svarar Statens Haverikommission

Spårarbete vid Stockholm Central. Foto: Christer Wiik
Spårarbete vid Stockholm Central. Foto: Christer Wiik

Den 20 november publicerade Statens Haverikommission rapporten ”Säkerhet vid arbete i spårmiljö”. Transportstyrelsen vill göra ett par förtydliganden.

Transportstyrelsen tillämpar risk- och händelsestyrd tillsynsverksamhet vilket innebär att den ska utövas där de största riskerna finns och där myndighetens arbete kan ge störst effekt. Syftet med vår tillsyn är att behålla eller öka säkerheten.

Statens haverikommission anger att Transportstyrelsens tillsyn endast omfattar granskning av dokument och att inga verifieringar genomförs. Den bilden överrensstämmer inte med Transportstyrelsen arbetssätt. Tillståndshavare inom spårtrafiken ska ha ett säkerhetsstyrningssystem som säkerställer att det finns rutiner och förfaranden som medför en hög trafiksäkerhet. Det vill säga: man ska ha sådan kontroll över sin verksamhet att inga tillbud eller olyckor uppkommer.

Säkerhetsstyrningssystemet kontrolleras redan vid tillståndsprövningen dels genom att vi granskar dokumentation och dels genom att vi genomför stickprovskontroller i verksamhet antingen vid prövningen eller senare. Tillsynen grundar sig sedan på att i första hand granska säkerhetsstyrningen. Även tillsynen sker genom att granska rutiner och förfaranden samt att stickprov görs i den operativa verksamheten. Det görs även riktade tillsyner i den operativa verksamheten vilket även gjorts inom området arbete i spårmiljö.

Efter att det inträffat ett antal olyckor som gällde arbetare i spåret, drev Transportstyrelsen under 2011-2012 ett arbete för att öka säkerheten för arbetare i spår.

- Bland annat meddelade vi ett antal förelägganden som ledde till åtgärder som Trafikverket genomfört. Vidare hade vi ett antal möten med Trafikverkets ledning för att trycka på i frågan, säger Claes Elgemyr, sektionschef för infrastruktur på enhet teknik och trafik på Transportstyrelsens väg- och järnvägsavdelning.

Statens haverikommission anger att 2,5 årsarbeten läggs på tillsyn. Den siffran beskriver antal årsarbeten som gjordes mot infrastrukturförvaltare 2011. Därtill kommer cirka fyra årsarbeten för tillsyn mot järnvägsföretag. I dag används cirka 5 årsarbeten för tillsyn mot infrastrukturförvaltare och lika många mot järnvägsföretag, det vill säga totalt cirka 10 årsarbetskrafter. Och då gäller detta säkerhetstillsyn. Transportstyrelsen har även marknadstillsyn och detta är inte medräknat här.

- Olyckor vid arbete i spår har en nedåtgående trend vilket vi tror beror på de åtgärder som genomförts. Vi har utvecklingen inom området under bevakning och kommer att göra uppföljande tillsyner inom området, säger Claes Elgemyr.