Det kommer att finnas plats för 30 passagerare i schweiziska federala järnvägsbolagets nya restaurangvagnar.
SBB har utvecklat restaurangvagnarna för företagets nya dubbeldäcks-EMU-tåg av typ RABDe 502 (IC 200), som gradvis kommer att tas i bruk efter lanseringen av 2019- års tidtabell den 9 december i år.
De nya restaurangvagnarna, som kännetecknas av en ljus, modern layout, kommer i första hand att användas för IC 1- sträckan mellan Genève och St. Gallen. I samband med införandet av de nya vagnarna kommer man att introducera även en ny matsedel med mer vegetariska och exotiska maträtter.
Även de nya Bombardier IC 200- och Stadler Giruno-tågen, som snart sätts in i Intercity- och Eurocity- trafik, kommer, enligt SBB, att utrustas med dessa nya restaurangvagnar under de närmaste åren. Därmed kommer antalet nya restaurangvagnar att öka från 107 till 159 före 2021.
Hur ser det ut i Sverige? Under 2000-talets början försökte dock företaget Svenska Orientexpressen att återuppta försöket med lagad mat på "gammalt vis" men försattes i konkurs efter bara några åt till följd av olönsamhet. SJ har dock under senare delen av 2000-talet börjat återuppta restaurangvagnarna i trafik om än endast med lättare mat och snabbmat.
Idag finns restaurangvagnar på InterCity-tågen Stockholm-Göteborg/Malmö/Falun/Östersund, bistrovagnar finns på samtliga X2000 och SJ 3000. Det finns även servering på många regionala tåg, t.ex. Öresundstågen, Kustpilen och Norrtåg. Snälltåget har en gammaldags restaurangvagn.
Källa: SBB