"Spårspring kostar samhället 80 miljoner kronor"

Foto: Trafikverket

Under 2016 orsakade spårspring förseningar motsvarande 100 dagar, genomsnitt knappt sju timmars försening per dag, vilket beräknas till 80 miljoner kronor. Det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– När vi ser någon som genar över järnvägsspåren stoppar vi trafiken. Säkerheten måste alltid komma först men näst efter är punktligheten viktigast. Det påverkar lokförare och resenärer oerhört negativt och kostar samhället mycket onödiga pengar säger Tommy Jonsson, bitr. planeringsdirektör på Trafikverket.

Att gena över spåret kan verka harmlöst, men är en av de vanligaste orsakerna till försenade tåg och har under de senaste åren blivit ett stort samhällsproblem. Tågföretag, resenärer och godskunder drabbas hårt av stillastående tågtrafik och bara under 2016 beräknades tågstopp och förseningar kosta samhället 80 miljoner kronor.

Sedan 2013 har antalet förseningstimmar på grund av tågspring mer än fördubblats. Mest genas det över spåren i storstäderna och universitetsstäder. Men en farozon är också när nya bostadsområden byggs nära järnvägen. En stad där det ofta genas över spåren är Lund. Där har Trafikverket satt upp en övervakningskamera för att försöka att identifiera att det är obehöriga på spåret så att blå-ljusmyndigheter blir kontaktade.

– Vad vi kan se hittills är att det verkar vara alla kategorier av människor. Så vi behöver alla vara medvetna och säga ifrån när en kompis eller kollega genar. Och råkar det vara du själv – sluta genast gena, säger Tommy Jonsson.
Källa: Trafikverket

      Fakta:

  • Kostade samhället 80 miljoner under 2016
  • Förseningar motsvarande 100 dagar under 2016
  • Ökat drastiskt senaste åren
  • 2452 förseningstimmar under 2016
  • Förseningstimmar fördubblats sen 2013
  • Genomsnitt knappt sju timmars försening per dag