Trafikverket förbättrar järnvägen i sommar

Foto: Göran Fält
Foto: Göran Fält

Tågresandet har ökat med nästan 80 procent de senaste 25 åren, och tyngre och snabbare tåg ökar slitaget. Järnvägen behöver underhållas och rustas. Många banarbeten görs under sommaren då trängseln på spåren är mindre. Det meddelar Trafikverket.

Det ökande tågresandet är särskilt märkbart i regionaltrafiken – där har resandet ökat med närmare 300 procent de senaste 25 åren. Slitaget på järnvägen ökar och samtidigt har underhåll och utbyggnad inte skett i motsvarande takt.

Den ökande trängseln på spåren gör järnvägen sårbar. En störning kan snabbt få stora konsekvenser och det blir också svårare att komma åt spåren för underhåll. Under sommaren minskar både arbetspendling och godstransporter. Därför planerar Trafikverket in många banarbeten under sommaren för att utnyttja tiderna i spåren maximalt.

Projekten har planerats under lång tid och vi passar på att göra flera arbeten samtidigt när vi är ute i spåren. Tillsammans med tågbolagen har vi försökt hitta så bra trafiklösningar som möjligt. Men det är ofrånkomligt att arbetena innebär begränsningar i kapaciteten och påverkar trafiken under sommaren. Det kan till exempel gå färre tåg än vanligt, och ibland används ersättningstrafik med buss. Om du undrar över något i samband med din resa kan du vända dig till det tågbolag du ska åka med. De kan informera om vad som gäller på de olika sträckor som berörs av våra arbeten.

Här är några exempel på vad Trafikverket gör på järnvägen runt om i landet i sommar. Trafikverket prioriterar insatserna till de banor och stråk där trafiken, slitaget och behoven är som störst.

  • Gamla Årstabron – upprustning för att möta kraven från dagens och framtidens trafikmängd.
  • Alingsås – Göteborg – spårbyte för en stabilare järnväg med färre störningar.
  • Göteborg Central - byte av signalställverk för ökad kapacitet och driftssäkerhet, ger möjlighet att hantera fler tåg.
  • Lund-Hässleholm – byte av kontaktledning för ökad driftssäkerhet.
  • Malmbanan – utbyggnad av bangård för ökad kapacitet, längre tåg kan mötas.
  • Västerhaninge-Nynäshamn – dubbelspårsutbyggnad för ökad kapacitet.

Källa: Trafikverket