Järnvägen Seinäjoki–Uleåborg blir dubbelspårig

VR:s tåg på väg utmed sträckan Seinäjoki–Uleåborg vid orten Kannus. Foto: Matti Leppänen
VR:s tåg på väg utmed sträckan Seinäjoki–Uleåborg vid orten Kannus. Foto: Matti Leppänen

Den 335 kilometer långa järnvägen mellan Seinäjoki och Uleåborg är en av de tätast trafikerade enkelspåriga bansträckorna i Finland. Nu kommer sträckan att bestå till 50 procent av dubbelspår.

Dubbelspåret kommer enligt finländska Trafikverket att ha stor samhällsekonomisk betydelse. Den förbättrade banförbindelsen skapar nya förutsättningar för markanvändningen och näringslivet mellan Seinäjoki och Uleåborg. Den kortare restiden förkortar avståndet mellan de regionala och riksomfattande centrumen. Detta är till nytta för finländska Österbotten men särskilt för stationsorterna.

- Regeringen bör bygga ut hela bansträckan Seinäjoki-Uleåborg till en dubbelspårig bana för att förhindra trafikstörningar och förseningar som annars ovillkorligen uppkommer när sträckan grundrenoveras, sade riksdagsledamot Mats Nylund från Svenska folkpartiet i Finland.

Största delen av järnvägstrafiken mellan södra och norra Finland använder banan, och den är en del av det europeiska järnvägsnätet (TEN). Innan detta projekt startade utvecklades bansträckan Helsingfors-Seinäjoki.

Projektet genomförs i etapper. Den första etappen är färdig och den andra startade i början av 2011. Till projektet hör också att bygga ett dubbelspår mellan Karleby och Ylivieska från och med början av 2012. Projektet blir färdigt 2017. Kostnadsberäkningen för hela projektet är 860 miljoner euro. Kostnadsberäkningen för den första etappen var 206 miljoner euro och för den andra etappen 344 miljoner euro. Kostnadsberäkningen för dubbelspåret mellan Karleby och Ylivieska är 310 miljoner euro.

Projektet är samhälleligt betydelsefullt och lönsamt. Genom att förbättra det nuvarande enkelspåret säkerställer man att tågtrafiken på bansträckan fortsätter. De nya dubbelspåriga avsnitten ökar bankapaciteten, vilket gör det möjligt att öka trafiken.