Transport-styrelsen fälls för diskriminering

En förare ska ha ett förarbevis som styrker att han eller hon uppfyller vissa minimikrav på fysisk och psykisk lämplighet. Det framgår av lagen om behörighet för lokförare. Foto: Wikipedia
En förare ska ha ett förarbevis som styrker att han eller hon uppfyller vissa minimikrav på fysisk och psykisk lämplighet. Det framgår av lagen om behörighet för lokförare. Foto: Wikipedia

SEKOs medlem Torolf är lokförare och har kört tåg sedan 1980-talet. År 2008 fick han diagnosen Aspergers syndrom. Transportstyrelsen menade att han utgjorde en säkerhetsrisk och fattade ett beslut som innebar att han inte fick arbeta som lokförare. Men nu har Tingsrätten fattat beslut om att Transportstyrelsen gjort sig skyldig till direkt diskriminering och dömer myndigheten att betala diskrimineringsersättning på 100 000 kr.

Anställda som arbetar med säkerhetsuppgifter inom järnvägen – till exempel lokförare – går på återkommande hälsoundersökningar för att kontrollera att de uppfyller Transportstyrelsens krav på hälsotillstånd för att få arbeta med säkerhetstjänst inom järnvägen. Genom dessa hälsoundersökningar fick Transportstyrelsen kännedom om Torolfs diagnos och fattade ett beslut som innebar att han inte fick arbeta som lokförare. Transportstyrelsen menade att han utgjorde en säkerhetsrisk på grund av sin diagnos och angav i sitt beslut att ”Aspergers syndrom samt alla neuropsykiatriska tillstånd med kognitiva funktionsnedsättningar, med eller utan medicinsk behandling med centralstimulerande preparat, är inte förenliga med sådana arbetsuppgifter som är av betydelse för trafiksäkerheten inom järnvägen”.

Torolf beviljades rättshjälp via sitt förbund och fick hjälp att driva ärendet i domstol. Förvaltningsrätten och kammarrätten menade att Torolf var lämplig som lokförare, detta särskilt med hänsyn tagen till hans långa och felfria yrkeskarriär och hur diagnosen tog sig uttryck hos just honom.  Domstolarna meddelade honom därför dispens från de hälsokrav Transportstyrelsen ställt upp.

Torolf har därefter stämt Transportstyrelsen vid tingsrätten för brott mot diskrimineringslagen och yrkat diskrimineringsersättning.

Tingsrätten har nu funnit att Transportstyrelsen utgått från en schabloniserad uppfattning om hur Aspergers syndrom tar sig uttryck istället för att göra en individualiserad prövning av Torolf Janssons besvär i förhållande till trafiksäkerhetskraven. Transportstyrelsen har därigenom brustit i saklighet och opartiskhet. Tingsrätten fann sammanfattningsvis att Transportstyrelsen gjort sig skyldig till direkt diskriminering i samband med funktionshinder såväl i sitt beslut som i den fortsatta processen i förvaltningsdomstolarna. Tingsrätten ansåg att Transportstyrelsen ska betala en mycket hög diskrimineringsersättning till Torolf och gjorde bland annat en jämförelse mellan nekandet av dispens och en uppsägning genom en diskriminerande behandling. Tingsrätten dömde Transportstyrelsen att betala diskrimineringsersättning med 100 000 kr.

– Den här segern är oerhört betydelsefull. Förhoppningsvis kan den påverka hur Transportstyrelsen agerar i liknande fall i framtiden, säger Carina Lindberg, förbundsjurist på Seko.

Källa: Seko, LO-TCO-Rättsskydd