Bättre nattågsmöjligheter i SJs sommartidtabell

Orealistiskt att starta nattågstrafik från Sverige. Foto: SJ

Direkta snabbtåg Göteborg – Köpenhamn, direkt snabbtåg Stockholm – Strömstad och nattåg varje natt mellan Stockholm och Jämtland. Och så kommer legendariska tåget Karven tillbaka längst upp i norr, och Stockholm blir mer likt andra europeiska storstäder. Det är några av SJs sommarnyheter.

På vår och höst är hälften av resorna med SJ fritidsresor och en fjärdedel vardera tjänsteresor och pendlingsresor. På sommaren ser det helt annorlunda ut.
- Under sommaren dominerar fritidsresandet totalt och resorna går till lite andra destinationer än övriga året. Därför anpassar vi trafiken och gör särskilda satsningar under sommarmånaderna, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Under sommaren förlängs snabbtågen Göteborg – Malmö till att gå vidare till Köpenhamn. Det blir fem dagliga avgångar i varje riktning och alla tåg körs med X 2000. Under sommaren har alla snabbtåg även uppehåll i sommarstaden Varberg. Restiden är två timmar och 53 minuter för de snabbaste tågen.

En sommarfavorit som kommer tillbaka är direkttåget från Stockholm till Bohuskusten. Tåget avgår dagligen från Stockholm klockan 09.43 och är efter uppehåll i bland annat Uddevalla, Munkedal, Dingle, Tanum och Skee i Strömstad klockan 15.30. Återresan går från Strömstad klockan 16.26 och ankommer till Stockholm klockan 22.10. Tåget körs med snabbtåget SJ 3000.

Med start den 29 maj börjar SJ köra nattåg från Stockholm till Jämtland alla nätter. Tåget har sittvagnar, liggvagnar och sovvagnar. Nytt för i år är möjligheten att kunna boka en egen sovkupé även i 2 klass sovvagn, något som tidigare bara funnits för resenärer i 1 klass sovvagn.
I Jämtland stannar tåget i Östersund, Krokom, Järpen, Undersåker, Åre och slutstation Duved.

Under sommaren kör SJ tre direkta Intercitytåg Stockholm – Mora varje dag istället för två som övriga året.
Klassiska tåget Karven kommer tillbaka i sommar. Det går från Narvik på kvällen med retur samma kväll eller morgonen efter från Kiruna. 
Källa: SJ