ST överklagar upphävningen av skyddsstoppet på Stockholms pendeltåg

ST överklagar ensamarbetet på pendeltåg. Foto: ST

Fackförbundet ST överklagar domen från förvaltningsrätten som upphävde skyddsstoppet på Stockholms pendeltåg.

Beslutet tillät då den tidigare operatören MTR att fortsätta att ha tågförare köra pendeltågen ensamma utan tågvärdar, trots de arbetsmiljörisker som de fackliga organisationerna och skyddsombuden har påpekat. Nu begär skyddsombuden att kammarrätten ska bevilja prövningstillstånd för att målet ska tas upp igen.

– Det gäller  både arbetsmiljön för våra medlemmar men också passagerarnas säkerhet. Vi anser att det finns så pass många och allvarliga risker när tågförarna är ensam personal ombord på tågen att skyddsstoppet var motiverat, säger huvudskyddsombudet Nuru Magram. 

Huvudskyddsombuden på den dåvarande operatören MTR utfärdade den 24 april 2023 ett skyddsstopp för ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Detta beslut togs efter att företaget hade avskaffat tågvärdarna ombord och istället infört kameraövervakning. Åtgärden innebar en betydande påfrestning på arbetsmiljön för tågförarna, och fackföreningen och skyddsombuden kunde påvisa hur det också innebar en försämrad säkerhet för resenärerna vid eventuella olyckor eller tillbud. Trots detta valde Arbetsmiljöverket att bara två dagar senare upphäva skyddsstoppet med motiveringen att MTR hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att minska riskerna. Det framkom senare att vid tidpunkten för Arbetsmiljöverkets inspektion hade MTR inte delat med sig av all tillgänglig information om riskerna.

Förvaltningsrätten meddelade i en dom den 1 mars 2024 avslag av det överklagande som skyddsombuden gjorde av Arbetsmiljöverkets beslut. 

Begäran om prövningstillstånd i kammarrätten görs gemensamt av Fackförbundet ST och SEKO.