I december kunde Polens nya Pendolinotåg äntligen sättas i kommersiell trafik. Med en topphastighet om 250 kilometer i timmen, kan nu tågrestiderna mellan Polens största städer minskas rejält. Nordisk Infrastruktur var på plats i premiärtåget som rullade ut från Warszawas Centralstation och som hade Krakow som slutdestination.
Bakom satsningen för att utveckla ett semi-höghastighetssystem i Polen står landets största järnvägsföretag PKP Intercity, som år 2011 tog beslut om att införskaffa 20 nya tågsätt av Alstoms Pendolinotåg EIC Premium, tågen med det karaktäristiska utseendet med spetsig nosfront. Den polska Pendolinodriftsättningen ingår i kontraktet från PKP Intercity år 2011 med ett värde på 665 miljoner euro om leverans av 20 höghastighetståg, allt underhåll av flottan i upp till 17 år samt konstruktion av en ny servicedepå i Grochow, Warszawa.
Hastighetsrekord
Alstoms Pendolinotåg, som finns i en mängd olika modeller, trafikerar i dag i 14 länder och är i synnerhet verksamt i Europa, där tåget löper över sju landgränser mellan kontinentens storstäder. I september 2014 certifierades Pendolino-tågen av Polens järnvägsförvaltning som bevakar säkerheten på järnvägsområdet i Polen. I de genomförda testerna har Pendolino överträffat sitt tidigare hastighetsrekord och nått upp till 293 km/h och därmed satt Polens hastighetsrekord någonsin på räls.
EU-stöd
Europeiska Unionen stödjer initiativ för hållbara transporter och har allokerat 74 miljoner euro till detta projekt för höghastighetståg i Polen. Ytterligare 10 miljarder euro kommer att tilldelas genom EU: s sammanhållningsfond 2014 – 2020 för vidareutveckling av det polska järnvägsnätet. Med 20 000 km spår har Polen det tredje största järnvägsnätet i Europa.
Warszawa järnvägsnav
I och med Polens nya tågsatsning finns det nu semihöghastighetståg mellan Gdynia/Gdansk i norr, Wroclaw i väster samt Katowice och Krakow i söder, alla sträckor passerar huvudstaden Warszawa, som är ett järnvägsnav i mitten av landet. Dem största restidsförkortningen som nu kan ske med de nya Pendolinotågen är den mellan städerna Gdansk-Katowice som nu kan ske på 5 timmar och 46 minuter mot tidigare 9 timmar och 25 minuter.
- Alstom är stolta över att vara del i detta historiska genombrott för Polens järnvägar. säger Andreas Knitter, SVP Europa på Alstom Transport.
Tiltningsteknik
Henrik Anderberg, vd på Alstom Transport i Norden, lyfter fram tågens tiltningsteknik
- Pendolinotågen är flexibla och kan även köras på befintliga spår i högre hastighet än konventionella tåg tack vare sin tiltande teknik, säger han.
De modulära tågen kan även anpassas fullt ut i allt från invändig utformning till antal vagnar matningsspänning, vagnsbredd, spårvidd och upphängning. Pendolino kan också konfigureras för drift i extrema klimatförhållanden upp till +45° och ned till -45°C.
Tre klasser
PKP Pendolino har sju vagnar och rymmer upp till 402 personer i tre klasser: första, andra, samt speciella familjehytter. Alla vagnar är utrustade med luftkonditionering, passagerarinformation på LED-skärmar, bord och uttag för varje passagerare, stor bagagekapacitet och plats för cyklar. Övriga tjänster som erbjuds på tågen är en restaurangarea med bar och bord, samt universell åtkomst, inklusive en yttre hiss och en bred toalett som kan användas av rullstolsbundna. I samarbete med Alstoms center för design och styling har den polska designern maradDesign skapat grafisk design och färgsättning och den italienska designern Giorgetto Giugiaro har utformat den aerodynamiska fronten som täcker krockabsorptionssystemet.
Tillverkning i Italien
Huvudtillverkningen av tågen sker i Alstoms ”Pendolinocenter” i italienska Savigliano, nära Turin. Savigliano, är idag Alstoms främsta anläggning för tillverkning av dels regionaltågen X'trapolis och Coradia, dels de snabb- och höghastighetståg som är baserade på Pendolino-tågens tiltande teknik. Industrikomplexet spelar också en central roll för produktionen av AGV-tåg, den fjärde generationen av Alstoms så kallade superhöghastighetståg (”very high speed train”).
Nybyggd depå
Den nybyggda depån på 12 000 kvadratmeter i Grochow, Warszawa ärr utrustad med de senaste högteknologiska underhållsverktygen. Här finns bland annat ett online diagnossystem ”TrainTracer” som gör det möjligt att övervaka fordonens status i realtid från den operativa ledningscentralen. Det innebär att det går snabbt att åtgärda eventuella fel. Train Tracer ligger även till grund för den Stockholms resenärsapp ”Pendelkollen” Med appen kan pendlare för första gången få information om bland annat platstillgång på pendeltågen.
I dag har Alstom 92 anställda i Grochowdepån. Antalet kommer att uppgå till 130 vid full kapacitet.