Alstom ska leverera upp till 200 regionaltåg till Norge

Mer än 270 Coradia Nordic-tåg har hittills levererats till kunder i Norden. Foto: Alstom

Alstom har undertecknat ett ramatal med Norske Tog att tillhandahålla upp till 200 Coradia Nordic regionaltåg. Kontraktet, värderat till drygt 1,8 miljarder euro utgör den mest betydande tågupphandlingen i Norges historia. Den första ordern omfattar 30 tåg och är värd  380 miljoner euro. Leveransen av Norske Togs nya “Class 77” är planerad att börja 2025. Den nya tågflottan kommer att trafikera sträckan Ski-Stabekk i Oslo-regionen.

– Vi ser fram emot att kunna erbjuda en förbättrad kapacitet, bekvämlighet och mobiltelefontäckning för våra pendlare, säger Øystein Risan, Managing Director på Norske Tog.

– Vi är mycket glada att Norske Tog har valt Alstom för att bygga sin framtida tågflotta. Vi är stolta över att bidra till en ökad kapacitet i det vältrafikerade området kring Oslo och Viken. De valda Coradia Nordic-tågen är fullt anpassade för nordiska väderförhållanden. Dessutom bekräftar den här ordern Alstoms ledande position i Norge, där vi redan utrustar hela den norska flottan med en ny signalsystemslösning, säger Rob Whyte, Managing Director på Alstom Nordics.

Coradia Nordic är ett toppmodernt och mångsidigt tåg konstruerat för att möta kraven för driftsäker järnvägstrafik i Norden. Tåget är designat med ett modulärt koncept som möjliggör för operatörer att välja en konfiguration och interiör anpassad för deras behov. För att maximera tillgänglighet och förbättra passagerarflöden är samtliga utgångar utrustade med lågt golv. Inkluderat är också Alstoms hållbara förhållningssätt till service och underhåll med innebörden att produktens hela livscykel beaktas, från design till slutanvändning, vilket både säkerställer värdet av Norske Togs tillgångar samt tar hänsyn till miljön. Mer än 270 Coradia Nordic-tåg har hittills levererats till kunder i Norden.