Branden i ställverket vid Myrbacken mellan Märsta och Uppsala orsakades av misstag i hanteringen av elkraften och orsakade stora störningar i tågtrafiken i början av sommaren. Händelsen innebar inga risker för resenärer eller de som arbetade i spåret.
På kvällen den 27 maj gick en kontaktledning sönder mellan Märsta och Myrbacken. Kontaktledningen hade provisoriska lagningar sedan tidigare och var inplanerad att bytas ut vid ett underhållsarbete under natten. Arbetet blev dock försenat och beslut togs att leda om all morgontrafik mellan Stockholm och Uppsala via Arlanda.
När strömmen kopplades på begicks misstag som gjorde att det blev för mycket ström i kontaktledningarna. En kontaktledning blev överhettad och gick av, vilket i sin tur orsakade branden. Ett ställverk slogs ut vilket orsakade omfattande störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala, Gävle, Borlänge, Falun och Sundsvall i båda riktningarna. Normal tågtrafik var igång igen den 10 juni.
– Där reparationsarbetet pågick var strömmen hela tiden avstängd och innebar inga risker för arbetarna i spåret eller för resenärer. Men när man gjorde avsteg från planeringen begicks misstag som fick stora negativa konsekvenser för trafiken, säger Tommy Jonsson, biträdande chef för verksamhetsområde samhälle.
Direkt efter händelsen hölls extrautbildning för personal som hanterar den här typen av arbeten och Trafikverket har även genomfört en extra genomgång av elsäkerhet förutom den årliga vidareutbildning som all den personalen genomgår. Dessutom föreslår utredningen att tydligare tidsregler ska införas för hur länge olika typer av provisoriska lagningar får finnas i anläggningen i väntan på en permanent lagning.
– Vi behöver säkerställa att våra medarbetare har de förutsättningar de behöver för att göra rätt. De regler och riktlinjer vi har ska följas, det här är ett exempel på följdfel som kan uppstå om vi inte följer de föreskrifter vi har. Den här händelsen förorsakade stora störningar i trafiken och besvär för resenärerna, tvärtemot den omtanke vi hade när vi vill minska störningarna så gott vi kunde.