När Citybanan öppnar för trafik 2017, kommer kapaciteten att öka rejält i huvudstadens pendeltågsnät. Men det ställer även högre krav på länets depåer att klara det ökade trafiktrycket som kommer att uppstå. Som ett led att möta detta behov passar SL, Storstockholms Lokaltrafik, nu på att bygga ut en av sina pendeltågsdepåer, Brodepån, belägen i Upplands Bro kommun, nordväst om Stockholm. Om- och påbyggnadsarbetet påbörjades hösten 2013 och räknar med att bli klart hösten 2015.
Pendeltågstrafiken i huvudstadsregionen har fyra linjer, dess två huvudlinjer trafikerar i huvudsak Stockholms län som ett kryss – den ena från Bålsta i nordväst till Nynäshamn i sydost och den andra från Märsta i norr till Södertälje och Gnesta i sydväst. Men pendeltågstrafiken letar sig allt mer över länsgränserna, förutom Gnesta och Bålsta som ligger i Södermanlands respektive Uppsala län, fick även Uppsala tillgång till pendeltågsnätet december 2012, via en slinga som trafikerar via Arlanda flygplats.
Fler pendeltågsresenärer med Citybanan
Pendeltågstrafiken attraherar därmed allt fler resenärer och trycket lär öka än mer när tågen får egen bana genom Stockholm i och med Citybanan som invigs 2017. Då kommer såväl turtätheten som tidtabellpassningen öka, med sannolik följd att ännu fler väljer att låta bilen stå till förmån för pendeltåget. SL har därför inför trafikstarten på Citybanan beställt ytterligare 46 stycken X 60-tåg, Coradia Nordic, de modernaste pendeltågen som sedan 2005 trafikerar Storstockholm. Motorvagnståget är tillverkat av Alstom i bolagets fabriker i tyska Salzgitter.
Brodepån en av tre i Stockholms län
Brodepån är en av tre pendeltågsdepåer som för närvarande finns tillgängliga i SL-trafiken och här finns det i dagsläget plats för uppställning av tolv fullängdståg och kapacitet att grundligt serva 16 fordon varje dygn. De övriga två depåerna ligger söder om centrala Stockholm, i Älvsjö respektive Södertälje. Det är något krångliga drift- och ägarförhållanden till huvudstadsregionens pendeltågsdepåer. SL är upphandlare av pendeltågstrafiken och äger depåer och pendeltågsfordonen. Stockholmståg planerar och kör trafiken, sköter stationerna och underhåller fordonen på uppdrag av SL. Stockholmståg hyr fordon och depåer av SL. Samma bolag bemannar även fordon och stationer med egen personal, men har upphandlat fordonsunderhållet av tågtillverkaren Alstom.
En fjärde med Odensala-Märsta
Nyligen meddelades också att järnvägsfastighetsbolaget Jernhusen har tilldelats ett kontrakt om att uppföra en ytterligare pendeltågsdepå i norra Storstockholm i samband med Citybanans tillkomst. Hela depåområdet omfattar cirka 14 hektar mark och ligger i Odensala, norr om Märsta, direkt söder om Arlandabanans anslutning till Ostkustbanan. Två byggnader om cirka 40 000 kvm ska uppföras i området, en städ- och uppställningshall samt en service- och verkstadshall med tvätt och avisningsanläggning. All service och underhåll av fordonen kommer att kunna utföras inom den nya depån.
Depån kan inte nyttjas fullt ut
Vad gäller Brodepån råder det redan idag brist på underhållsplatser. Idag används spår 21, ett städspår, som ett klargöringsspår vilket försvårar logistiken och trafikflytet inom området. Depåns kapacitet kan därmed inte utnyttjas fullt ut vilket i sin tur kan resultera i brist på fordon i trafiken. SL bygger nu nya spår, nya service- och reparationsplatser samt mer utrymme för förråd och personal.
Ett nytt genomfartsspår (spår 19) ska byggas runt verkstaden till uppställningshallen för en snabbare och mer flexibel rangering av fordonen, det vill säga arbetet med att placera tågen i en viss ordning.
Kapaciteten att serva tågen kommer att öka i och med att två reparationsspår (25 och 26) byggs med lyftarfunktion för den 10-årsservice som fordonen i X60-serien snart behöver. Ett nytt service- och städspår byggs till (spår 20) och spår 21 får en överbyggnad med full takarbetsplats.
Första spåren börjar läggas i höst
Under våren och sommaren 2014 påbörjades bland annat grundarbeten för verkstadsutbyggnaden. Höstens arbeten kommer att bestå av dels stomkomplettering – isolering, mellanväggar, bjälklag, installationer etc. Men även de första spåren kommer nu att börja läggas. Under våren-sommaren 2015 sker de sista installationsarbetena – el, tele, ventilation, hissar och travers. Driftprovning pågår under hösten 2015 fram till slutbesiktning som väntas ske i september detta år. Månaden därpå skall anläggningen vara klar för överlämnande, enligt SL.
Källor: SL, Alstom, Jernhusen