Krandop vid Årsta Kombiterminal

Den nya kranparken vid Stockholm Årsta kombiterminal. Foto: Christer Wiik
Den nya kranparken vid Stockholm Årsta kombiterminal. Foto: Christer Wiik

Nu har Stockholm Årsta Kombiterminal invigts med krandop. Jernhusen har inom terminalområdet byggt ett nytt lager- och logistikcenter på 15 000 kvadratmeter. Genom att bygga i direkt anslutning till kombiterminalen byggs en modern anläggning för distribution. Nu är alla hyresgäster installerade och de nya kranarna fick sina namn under dopceremonin, Mode och Trude, vilka är namnen på asaguden Tors barn.

- Vi är stolta över att nu kunna inviga Stockholm Årsta Kombiterminal. Anläggningen är viktig för stockholmsregionens infrastruktur då den kan hantera nästan dubbelt så mycket gods jämfört med tidigare. Med modern utrustning och förbättrad logistik blir miljön bättre både i Stockholm och på terminalområdet, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

En central citylogistikanläggning, dit långväga gods anländer, minskar belastningen på Stockholms vägar när lastbilar slipper åka runt till andra logistikbyggnader för att packa om lasten. Nu kan detta ske direkt på Stockholm Årsta Kombiterminal.

Jernhusen medverkar i EU-projektet EcoHubs där Stockholm Årsta Kombiterminal är den första svenska anläggningen som undersöks utifrån EcoHubs beräkningsverktyg för koldioxidutsläpp. Genom att bland annat ersätta de tidigare dieseldrivna truckarna med eldrivna portalkranar och att skapa effektivare transport inom området för både tåg och lastbilar minskar miljöbelastningen också på terminalområdet.

- Vi kan konstatera att de första preliminära resultaten visar att koldioxidutsläppen minskar med drygt 50 procent bara för kombiterminalen, säger Micael Svensson, affärsområdeschef Gods på Jernhusen.

Den stora nyheten på området är de nya kranarna med en spännvidd på dryga 50 meter, vikt på cirka 400 ton per kran och de kan lyfta 70 ton vardera. Under invigningen fick kranarna sina namn Mode (den modige) och Trud (styrka).