Här går undervisningen som på räls

Undervisningen ombord hålls av Peter Rylander och Simon Sandström. Foto: MTR

Tågoperatören MTR Express och Lärarnas Riksförbund bjuder in skolor från Göteborg och Stockholm till annorlunda skoldagar ombord på tåget, där de får uppleva undervisning i ett rullande klassrum. Under tolv resor som sker inom loppet av sex veckor, med start den 7 mars, kommer högstadielever från Stockholm och Göteborg erbjudas en dags rullande undervisning med föreläsningar ombord på ett MTR Express-tåg under en tur och returfärd mellan de båda städerna. Det framgår av ett pressmeddelande från tågoperatören.

Varannan resa utgår från Göteborg och varannan från Stockholm och en klass deltar vid varje tillfälle.
Initiativet har fått namnet ”Skola på räls” och syftet är att stärka förutsättningar för lärande och ett bättre studieklimat.
- Vi är stolta över att delta i det här projektet. Det är viktigt att belysa både skolans utmaningar och potential. Det vi kan bidra med är att lyfta frågorna från själva skolbyggnaderna och ut på färd, så att fler blir medvetna om dem, säger Per Nasfi på MTR Express

Undervisningen ombord hålls av Peter Rylander och Simon Sandström som varvar föreläsningar med praktiska övningar. Peter Rylander är i grunden mellanstadielärare och har också arbetat som programledare för familjeunderhållningsprogrammet Amigo i SVT. 2006 lanserade han konceptet Respektgympa som han sedan dess föreläst om på många av landets skolor.

- Respektgympa är ett utbildningskoncept där jag vänder mig till elever, pedagoger och föräldrar. Inledningsvis föreläser och coachar jag eleverna i ämnen så som god attityd, bättre språkbruk och respekt! I mitt uppföljande arbete med föräldrarna motiverar jag dem att ta sitt föräldraansvar, sätta tydliga gränser och coacha dem till en mer engagerad dialog mellan hem och skola.

Simon Sandström arbetar till vardags som idrottslärare på en skola i Stockholm. Han fokuserar på att motivera eleverna till kunskapsinhämtning och ett bättre lärande och berättar om att han först hoppade av gymnasiet och hur han sedan hittade motivation till att fullfölja sina studier.

- Det handlar om kombinationen av att dels motivera elever till lärande och dels skapa ett harmonisk studieklimat, säger han.
Bakom idén ”Skola på räls” står produktionsbolaget Carnivale Pictures.