Ett globalt vätgasråd bildades i Davos

Tretton ledande energi-, transport- och industriföretag lanserade nyligen ett globalt initiativ för att förverkliga en gemensam vision och en långsiktig ambition att använda vätgas för att främja energiomställningen.

I det första globala initiativet i sitt slag verkar Hydrogen Council för att användandet av väte ska bli bland de viktigaste lösningarna för energiomställningen. Väte är en mångsidig energibärare med goda egenskaper eftersom det inte släpper ut någon koldioxid när det används som ett rent bränsle eller energikälla.

Strax innan utvecklade Alstom  Coradia iLint, som är ett nytt CO2-fritt regionaltåg, ett alternativ till dieseldrift. Det går istället på vätgasdrivna bränsleceller vilket gör att de enda utsläppen är ånga och kondenserat vatten och det blir dessutom en låg ljudnivå. Alstom är bland de första järnvägstillverkarna i världen som har utvecklat ett persontåg baserat på denna teknik.

Vätgasen kan därmed spela en viktig roll i övergången till ett rent energisystem med låga koldioxidutsläpp. Både vätgasteknik och vätgasprodukter har utvecklats påtagligt under de senaste åren och introduceras nu på marknaden. Rådet kommer att arbeta med, och ge rekommendationer till, ett antal viktiga intressenter såsom beslutsfattare, internationella organ och civilsamhället för att uppnå sina mål.

Hydrogen Council träffades för första gången i Davos den 19 januari. Rådet består för närvarande av 13 Vd:ar och ordföranden från olika branscher och energiföretag som åtagit sig att bidra till att uppnå det ambitiösa 2-gradersmålet som överenskommet i Parisavtalet 2015.

De internationella medlemsföretagen är: Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW Group, Daimler, ENGIE, Honda, Hyundai, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, Total och Toyota. Rådet leds av två ordföranden från olika geografiska områden och sektorer: Air Liquide och Toyota.