Ny teknik spar tid och pengar vid slipersbyte

Slipersutläggare med befästningsmodul visas under Vei og Anlegg i Lilleström. Foto: RF-System

I samband med den stora järnvägsmässan Vei og Anlegg i Norge presenterar RF-System en nyhet inom segmentet av redskap för järnvägsentreprenad. Slipersbytare med befästningsmodul RBS CLF byter och knäpper fast slipersen i samma moment, något som både effektiviserar arbetet och ökar säkerheten på arbetsplatsen.

Den nya slipersbytaren bygger på RF-Systems välbeprövade produkt Slipersbytare RBS, men har nu en befästningsmodul som automatiskt knäpper fast slipersen mot rälsen i samma moment som slipersbytet sker. RF-Systems tester visar att detta både sparar arbetstid, arbetskraft och ökar säkerheten.

bild

-Våra tester visar att befästningsmodulen sparar upp till 40% av tiden för befästning. Funktionen halverar också behovet av personalstyrka runt grävmaskinen vilket i sin tur ökar säkerheten under arbetet, säger Daniel Gadmar, Försäljningschef på RF-System.

Slipersbytarbladet används för att ta bort ballasten. Den robusta gripklon med två hydrauliskt manövrerade käftar hanterar säkert slipersen tack vare en lasthållningsventil. Befästningsmodulen hanterar både fastclip FC och FE befästningar och är utrustad med justerbara stoppar som ger en exakt positionering av slipersen.
 

bild
Som standard är slipersbytaren utformad för 1435 mm spårvidd, har ett ställbart djup och utrustas med ett redskapsfäste som passar med tiltrotator och snabbfäste.

Slipersbytare med befästningsmodul RBS CLF lanseras vecka 17 och kommer att finnas tillgänglig för beställning hos RF-Systems återförsäljare. En prototyp visades upp i samband med Nordic Rail mässan i oktober 2023. Den färdiga produkten visades upp för första gången på mässan Vej og Anlegg som hölls på NOVA Spektrum i Lilleström 24-27 april. Många frågor och stort intresse från järnvägsentreprenörer att få prova tekniken. Slipersbytare RBS CLF kommer även att visas upp på Svenska Maskinmässan på Solvalla 30 maj till 1 juni.

Läs mer om produkten HÄR!

bild