Helsingfors startar moderniseringen av äldre metrostationer

Hagnäs metrostation. (finska: Hakaniemi) är en station inom Helsingfors metro i delområdet Broholmen i stadsdelen Berghäll. Stationen öppnades den 1 juni 1982. Stationen ligger 916 meter från Helsingfors Universitet och 928 meter från Sörnäs. Musikvideon till låten Freestyler blev inspelat på stationen. Foto: H:fors Stad

Den finländska huvudstaden Helsingfors stadsstyrelse klubbade nyligen igenom en renovering av den norra ingången till metron i Hagnäs för 8,4 miljoner euro. Så sent som 2019 öppnade de södra ingångarna efter en uppfräschning.

Metrostationen öppnades 1982, och i bägge ändar av den finns två underjordiska biljetthallar. Så sent som 2019 stod södra biljetthallen klar efter en renovering.

Andra trettio år gamla metrostationer står på stadens saneringslista. 

I den norra biljettförsäljningshallen Hagnäs ska det nu byggas fler lokaler. De nuvarande lokalerna ska också göras större. Byggandet startar redan i år och fortsätter till 2023.

Det är mycket liv och rörelse kring den norra ingången just nu. Under förra våren och hösten revs två av stadens myndighetshus, Trafikaffärsverkets kontor och Byggnadstillsynsverket.

På stället växer nu Studentkåren vid Helsingfors universitets stora projekt, Lyyra, fram. Kårens bolag Ylva bygger två nya hus med forskarbostäder, kontorslokaler, en restaurang och ett hotell som väntas vara klara i slutet av det här året.

De lägre affärslokalerna i Lyyra kommer att öppna sig mot den norra biljetthallen. Ingångarna i norr kommer också att byggas in i själva Lyyra-byggnaden. Med finns också en reservation för en hiss till den potentiella Centrumslingan, som det inte fattats något beslut om ännu.

Tanken är att den nuvarande ingången är öppen under bygget och att den enbart stängs under någon nödvändig fas i arbetet. Renoveringen påverkar varken metro- eller spårvagnstrafiken.

Staden väntar sig att antalet passagerare som använder metrostationen kommer att öka. I fjol var den genomsnittliga passagerarmängden 28 000 personer.