Finska tågoperatören VR donerar 160 000 euro till Ukraina för humanitärt bistånd

VR accepterar ukrainska pass som biljett på finländska järnvägen. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Zalasem1

VR firar sin 160-årsdag idag. Den reguljära tågtrafiken mellan Helsingfors och Tavastehus började i Finland den 17 mars 1862.

Idag ligger ansvaret för ett ansvarsfullt serviceföretag starkt i kollektivtrafikens koldioxidneutrala framtid och i att bygga en bättre framtid, tillsammans med personal och kunder. Jubileumsdonationen kommer att skänkas av VR till Ukraina för humanitärt bistånd.

Järnvägen formade det moderna Finland

- Järnvägen är väsentlig för varje land som vill hänga med i civilisationens utveckling, betonade den finske nationalfilosofen J. V. Snellman. I ett glesbefolkat land revolutionerade tågtrafiken föreställningen om tid och avstånd. När Finland blev självständigt hade Statens järnvägar redan blivit en serviceinstitution som formade landets ekonomi, sociala struktur och kultur.

Med tiden bytte ånglok först till diesellok och sedan till elektriska lok. Antalet passagerare och gods som transporterades på järnväg ökade under decennierna. Tempot har också ökat – tågresan, som 1862 tog mer än fyra och en halv timme, går nu på en timme.

- Järnvägarna har en underbar, lång historia och VR har alltid varit en viktig del av Finlands utveckling. Man kan säga att VR redan då låg i framkant med Teslas pionjärarbete. Dagens VR-grupp är en ansvarig, innovativt och mångsidigt tjänsteföretag, beskriver Lauri Sipponen, VD och koncernchef.

Festvecka

Firandet till ära kommer VR att glädja sina kunder med överraskningar på tågen och lanseringen av säsongskortserbjudande under festveckan. Tills dess erbjuder VR Travel-appen 90-dagars säsongskort till priset av en 45-dagarsbiljett.

- Baserat på lång erfarenhet och gediget kunnande är det bra att bygga en hållbar framtid. VR har åtagit sig att främja koldioxidneutral kollektivtrafik som en del av lösningen på klimatkrisen, och vi siktar på den finska regeringens mål att uppnå koldioxidneutralitet till 2035. Tågresandet är redan idag koldioxidneutralt och cirka 80 procent av godstågen körs på ren förnybar el. Vi vill vara en pionjär inom ansvarsfullt företagande och visa riktning även för andra, säger Sipponen.

Jubileumsdonation till Ukraina för humanitärt bistånd

VR meddelade tidigare att man arbetar för att stödja Ukraina. I mars kan man resa gratis med VR:s fjärr- och pendeltåg med ukrainskt pass. På så sätt vill VR göra det lättare för flyktingar som anländer till Finland att resa och hjälpa dem att träffa sina nära och kära. Nu ska jubileumsdonationen även riktas till Ukraina.

- Vi har det ukrainska kriget i alla våra tankar och vi känner också solidaritet med våra kollegor som arbetar på de ukrainska järnvägarna, som spelar en betydande roll i evakueringen av civila. Vi vill öka vårt stöd till ukrainarna, och vi donerar 160 000 euro i humanitärt bistånd för att uppmärksamma årsdagen. I kristider spelar järnvägen en viktig roll i samhället, både i Ukraina mitt under fientligheterna och i Finland - först i pandemins utmaningar och nu också för att ta reda på de indirekta effekterna av krisen i Ukraina för att hjälpa våra kunder, säger Sipponen.

Källa: VR