Lettiskt tågkontrakt till CAF

Lettlands nationella persontrafikoperatör Pasazieru Vilciens har beställt 34 eldrivna och 7 el- och dieseldrivna tåg av den spanska tågtillverkaren CAF.

Kontraktet som undertecknades förra veckan är värt 1,8 miljoner kronor. I samband med att parterna samtidigt ingick ett trettioårigt underhållsavtal uppgår kontraktets totala värde till 5 miljarder kronor. Enligt CAF är det det största kontraktet för spårfordon som någonsin tecknats i Lettland.

Varje tågsätt består av två motorvagnar och en mellanliggande vagn, med en total längd på 59,2 meter, och är baserat på CAF:s Civity-produktplattform med 1 520 millimeters spårvidd. Varje tåg rymmer 270 säten med plats för 150 stående passagerare. Maxhastighet blir 140 kilometer i timmen. De första tågen ska börja levereras i mitten av 2014 och de sista i slutet av 2015. Enligt CAF kommer en del av produktionen att läggas ut på entreprenad till Riga-baserade RVR, liksom viss uppgradering av spårinfrastrukturen kommer att läggas ut på andra lokala entreprenörer.