”Fel om spårvägar i elbussrapport”

Foto: Christer Wiik
Foto: Christer Wiik

I Stockholms Handelskammares rapport ”Framtidens buss är elektrisk – satsa på elbuss istället för spårväg” som förekommer många faktafel om spårvägar. Det menar Spårvagnsstäderna, som vill korrigerar den information som redovisas i rapporten.

– Stockholms Handelskammares elbussrapport är inte seriös. Den innehåller många felaktigheter. Man och underskattar bussens kostnader samtidigt som man starkt överdriver spårvägens, därför vill vi nu bemöta påståenden som görs i rapporten säger Hans Cruse, tf kanslichef på Spårvagnsstäderna.

– Rapporten beaktar heller inte att spårvägar är långsiktiga samhällsinvesteringar. Nya linjer skapar attraktiva lägen där viktiga satsningar på bostäder, handel och arbetsplatser kan göras utan att biltrafiken i städerna behöver öka, säger Hans Cruse.

Spårvagnsstäderna menar att både nya spårvagnslinjer och busslösningar behövs när städerna växer och man ska nå klimatmål och öka bostadsbyggandet. Det är därför positivt att Stockholm och andra städer nu testar elbussar. Men i den nya rapporten från Handelskammaren anser Spårvagnsstäderna att det finns felaktiga påståenden om spårväg som föreningen vill korrigera.

Till exempel så menar man att kostnader för underhåll av busskörbanor beräknas till noll kronor i rapporten. Busstrafik med täta avgångar sliter mycket hårt på beläggning och underbyggnad av gatorna som kontinuerligt måste underhållas. Personalkostnaderna utgör i regel omkring hälften av driftskostnaderna för busstrafik. Dessa kostnader berörs inte alls i rapportens beräkningar av driften för elbuss.

Spårvagnsstäderna anser att det i rapporten felaktigt påstås att spårvagnar och bussar har samma kapacitet. En vanlig 30 meters spårvagn kan transportera dubbelt så många passagerare som en vanlig innerstadsbuss. Färre fordon krävs för att transportera samma antal resenärer. Kostnaden för underhåll av en spårvagnslinje på linje 4 i Stockholm överdrivs enligt Spårvagnsstäderna i rapporten. De uppskattas till mer än sju gånger högre än motsvarande verkliga siffror från Göteborg och Norrköping.

Spårvagnsstäderna anser att spårvagnar är mer energieffektiva än bussar, tvärtom mot vad som hävdas i rapporten.