Dubbelspårig järnväg öppnas mellan Oldenburg-Wilhelmshaven

Wilhelmshavens järnvägsstation. Foto: Martina Nolte

Tysklands transportminister Peter Ramsauer, transportsekreterare Enak Falan, företrädare för delstaten Niedersachsen, samt representanter för järnvägsmyndigheter firade nyligen att utbyggnaden av dubbelsårsjärnvägen mellan Oldenburg-Wilhelmshaven nu är klar.

Den nya dubbelsårslinjen mellan Oldenburg-Wilhelmshaven har stor betydelse för godstransporterna. Rutten anknyter till den nyöppnade hamnen JadeWeserPort som är Tysklands enda tidvattnoberoende djuphamn. Linjen är effektiv och säkerställer snabb transport av varor och gods. Effektiviteten på den nya linjen är en viktig signal för att öka kombitrafiken på sträckan. Den stärker den internationella handeln, vilket är bra för ekonomin och för exportnationen Tyskland, menar Peter Ramsauer.

Av de cirka 210 miljoner Euro som projektet kostat bidrog den federala regeringen med cirka 190 miljoner. Linjen började byggas i augusti 2011 och hela sträckan var tidigare hastighetsbegränsad till 100 kilometer i timmen, som nu höjs till till 120 kilometer i timmen. Även det tillåtna axeltrycket ökar väsentligt.