Smarta telefoner skapar enklare resor

Foto: Christer Wiik

Nu ska det bli enklare att resa kollektivt med hjälp av mobilen. Tidigare har den som köpt sin biljett med SL-appen endast kunnat passera via spärrkiosken. Nu kan resenärerna genom nya biljettläsare använda sina smarta telefoner för att blippa direkt i spärren på ett antal tunnelbanestationer. Målbilden är att under nästa år utöka systemet till hela SL:s spårtrafik, på bussarna och vid pendelbåtarna.

– Detta nya sätt att använda SL:s mobila biljetter är ett av flera projekt i arbetet med att göra det enklare och snabbare att resa. Förhoppningen är att så småningom kunna erbjuda resenärerna fler typer av biljetter i appen samtidigt som det ska bli möjligt att resa med sitt betalkort, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande i SL.

– Med nya biljettläsare för mobilbiljetter ska alla resenärer kunna passera genom alla spärrar med sin mobil. På detta sätt blir det inte bara enklare att resa utan också enklare att göra rätt för sig. Det är således också ett steg i vårt arbete med att öka SL:s intäkter samt fortsätta att bekämpa fusk och tjuvåkning som kostar hederliga betalande resenärer flera hundra miljoner kronor årligen, avslutar Kristoffer Tamsons.