EU- kommissionen har varnat regeringarna i Frankrike och Italien för att de kan gå miste om det öronmärkta finansieringsbeloppet på 474 miljoner euro från Europeiska unionens Investeringsbank, som är avsett för byggandet av höghastighetslinjen mellan Lyon-Turin, om parterna inte lyckas finna en lösning på det nuvarande politiska dödläget angående projektet.
Enligt en skrivelse från den europeiska medelhavskoordinatorn Jan Brinkhorst, som publicerades i den franska tidningen Les Echos, har EU redan överlämnat 370 miljoner euro mellan åren 2007 och 2013 och 14 miljoner euro under perioden 2014-2020.
- Ytterligare förhalning av projektet ställer det nuvarande bidragsavtalet ifråga och kan leda till uppsägning och fullständig eller delvis återbetalning av det redan betalade beloppet, står det i brevet.
Projektet har tilldelats hitintills totalt 813,8 miljoner euro via EU: s Connecting Europe Facility (CEF), som finansierar investeringar i transport, energi och digital infrastruktur.
De två länderna tecknade ett avtal om att bygga tunneln mellan åren 2015 och i 2017, ett avtal som också ratificerades den av de franska och italienska regeringarna i form av speciell lagstiftning som godkände byggande.
Men bildandet av en koalitionsregering efter Italiens 2017 allmänna val har gjort statusen för projektet mindre klar, med Liga som stöder byggandet av den nya linjen och Five Star- rörelsen (M5S) som motsätter sig det.
I december 2017 skrev M5S-ledamöter till EC-transportkommissionären Violeta Bulc och uppmanade henne att dra tillbaka CEF-finansieringen med motiveringen ”att projektet inte överensstämmer med de allmänna målen enligt artikel 3 i CEF-förordningen, det vill säga det är uppenbarligen inte ett projekt som tillför värde eller nytta för Europa."
Denna 140 kilometer långa linje kommer att gå genom en 87 kilometer lång tunnel, däribland en tunnelsträcka på 57 kilometer mellan St Jean de Maurienne, Frankrike och Chiomonte i Italien.
Den gränsöverskridande sektionen sträcker sig cirka 18, kilometer in på den italienska sidan, där 12,5 km kommer att dras genom en så kallad bastunnel.