Tågresenärernas rättigheter stärks

EU säkrar grundläggande passagerarrättigheter i hela EU. Arkivbild

Europaparlamentet stärker tågresenärernas rättigheter. Med de nya reglerna får tågresenärer bättre skydd när tåg är försenade eller ställs in. Skyddet mot diskriminering stärks också.

  • Fler ombokningsalternativ vid försenad eller inställd tågresa

  • Bättre assistans för personer med nedsatt rörlighet

  • Fler cykelplatser ombord

Nu har parlamentet godkänt överenskommelsen med rådet om reviderade regler för tågresenärers rättigheter. Reglerna ser till att passagerare kan få sina resor ombokade och att de får hjälp när det uppstår förseningar eller tåg ställs in. Det ska bli bättre tillgänglighet och assistans för personer med nedsatt rörlighet och fler cykelplatser ombord.

Om det uppstår försening på över en timme kan passagerare välja mellan att få pengarna tillbaka för biljetten, fortsätta sin resa eller ombokas på likvärdiga transportvillkor utan extra kostnad. Resenärerna ska kunna resa i samma klass som gällde för den biljett som de först hade bokat. Om järnvägsbolaget inte erbjuder något ombokningsalternativ inom 100 minuter från den planerade avgångstiden så kan resenärerna själva boka en biljett med ett annat transportföretag och få ersättning för sina kostnader.

Järnvägsbolagets skyldighet att erbjuda ombokning gäller även vid force majeure, och vid behov ska man även tillhandhålla mat och dryck och ersätta kostnader för inkvartering.

De nya reglerna förtydligar också vad som anses vara fall av force majeure, då järnvägsbolagen inte behöver betala ut ersättning vid förseningar eller inställda resor. Utöver extrema väderförhållanden och större naturkatastrofer klassar de nya reglerna även större folkhälsokriser och terrorattentat som force majeure. Strejker bland tågpersonalen är dock inte ett sådant undantagsfall.

Det blir enklare för resenärer med nedsatt rörlighet att resa, eftersom det nu räcker att man meddelar behov av assistans 24 timmar i förväg i stället för minst 48 timmar enligt de nuvarande reglerna. Om järnvägsbolaget kräver att resenären ledsagas ombord, ska den medföljande personen resa gratis. Personer som ledsagas av en assistanshund har rätt att ta med hunden på tåget.

– Vi har mycket goda nyheter för Europas tågresenärer, eftersom vi lyckats säkra samma grundläggande passagerarrättigheter i hela EU när det gäller ombokning, utrymme för cyklar ombord och direktbiljetter, samt förbättrade rättigheter för passagerare med nedsatt rörlighet. Detta är viktiga framsteg för att göra tågresor bekvämare och mer passagerarvänliga, säger polske föredraganden Bogusław Liberadzki.