Tamsons: ”Snart kan du blippa kontokortet i SL-trafiken”

Biljettspärrar i Stockholms tunnelbana. (arkivbild) Foto: Christer Wiik

Under sommaren 2019 kommer SL-resenärerna kunna betala sin biljett med sitt bankkort direkt i spärren. Tillsammans med införandet av enhetstaxa och nya mobila biljettlösningar fortsätter arbetet med att göra det enklare att resa med SL-trafiken. I förlängningen innebär detta att det nuvarande biljettsystemet, SL Access, kan fasas ut. Trafiknämnden fattar beslut om satsningen den 19 juni.

- Detta är ett naturligt steg i Moderaternas ambition att skapa världens mest moderna kollektivtrafik. Med detta sänker vi tröskeln ytterligare för resenärerna att lätt kunna resa och betala för sig, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

- Detta betyder att du slipper ladda ditt access-kort vid en automat för att istället kunna använda ditt bankkort. Vi tar helt enkelt bort ett onödigt steg i biljettköpet, fortsätter Tamsons.

- Detta sker hand i hand med att hela 99 procent av alla kort väntas vara kontaktlösa under slutet av 2019. Utvecklingen går rasande snabbt och SL måste inte bara följa med, utan leda utvecklingen. Ett enklare SL är ett bättre SL för både fler och nöjdare resenär, avslutar Tamsons.

Fakta:
En introduktion av kontaktlösa kort som biljett i SL-trafiken innebär att resenärer som har ett kontaktlöst betalkort har allt som behövs för att resa med SL. När betalkortet blippas på bussen eller i en spärr skapas en biljett i biljettsystemet kopplad till kortet som används. Det innebär att de resenärer som har ett kontaktlöst betalkort vet att de alltid kan resa med SL.
Detta kommer att införas under sommaren 2019. Ett införande av kontaktlös betalning innebär investeringar för att anpassa både hård- och mjukvara vilket beräknas kosta cirka 57 miljoner kronor. Beslut fattas av Trafiknämnden den 19 juni i år.
Källa: Moderaterna Stockholms län