Effektivare tågtrafik över Öresundsbron från september

Öresundsbron. Foto: Flickr/Håkan Dahlström

Från den 4 september kommer Skånetrafiken och DSB att köra fler tågavgångar över Öresundsbron. Det betyder fler tåg i rusningstid. Det handlar om fyra extra tåg från Malmö C till Köpenhamn H på morgonen och tre extra tåg tillbaka från Köpenhamn på eftermiddagen. Det skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Ett intensivt arbete har pågått sedan id-kontrollerna på Kastrup togs bort i maj. Tillsammans med inblandade aktörer har Skånetrafiken arbetat fram betydande förbättringar för Öresundspendlarna. Fler avgångar mellan Malmö C och Köpenhamn H. Förkortad restid från Köpenhamn H till Malmö C och vidare norrut.
- Detta är mycket glädjande! Jag tänker främst på våra Öresundspendlare. Vår prioritering har hela tiden varit att sätta in fler avgångar när flest reser med oss. Efter intensivt arbete med alla inblandade aktörer, har Skånetrafiken fått tillstånd till fler avgångar i rusningstid, säger Mark Fenzel, Skånetrafiken.

Utöver fler avgångar i rusningstid, kommer restiden från Köpenhamn H till Malmö C att kortas. Det är möjligt då uppehållen på CPH Airport och Hyllie station kortas. För resa vidare norrut från Malmö C kortas restiden ytterligare då även det längre uppehållet på Malmö C kortas.
- Det kommer att bli nästintill samma restid som innan gränskontrollerna infördes i november 2015, avslutar Mark Fenzel.

Gräns- och id-kontrollerna har krävt längre uppehåll på CPH Airport och Hyllie station. För att samordna tågen med Skånes övriga tågtrafik, har uppehållet på Hyllie orsakat ett 15-minuters uppehåll på Malmö C. Men genom att uppehållstiden på CPH Airport och Hyllie nu kan kortas, så kan även det längre uppehållet på Malmö C kortas utan att resten av Skånes tågtrafik påverkas.

Bakgrund:
Sedan 2015/2016 har tågtrafiken över Öresundsbron haft id- och gränskontroller, glesare turtäthet och längre uppehåll på Malmö C (ca 15 minuter), Hyllie station (ca 8 minuter) samt CPH Airport. 
Under 2017 har DSB respektive regeringen tagit beslut som har förbättrat resan. DSB har tagit bort perrongbytet på CPH Airport och vid resa från Köpenhamn H med tåg aviserade till Sverige, är resan 12 minuter kortare. Regeringen har tagit bort id-kontroller på CPH Airport. 
Polisens gränskontroll på Hyllie station är fortsatt kvar till november 2017