Öresundstågs vd Maria Holmgren får sparken

Skånetrafiken tar över ansvaret för trafiken som går via Öresundsbron till Österport i Danmark. Foto: Skånetrafiken

Under fredagen beslöt en enig styrelse för Öresundståg att entlediga nuvarande vd Maria Holmgren. Nästa år står Öresundståg inför nya utmaningar, bland annat med en ny operatör för trafiken. Dessutom ska Skånetrafiken ta över ansvaret för trafiken som går via Öresundsbron till Österport i Danmark.

– Nya utmaningar och en ny trafikoperatör kräver ett nytt ledarskap, säger Peter Christensen (L), ordförande i Öresundståg.

Under tiden som en ny vd rekryteras så kommer Jarl Samuelsson, verksamhetsutvecklare i Region Skåne, att gå in som interim vd. Jarl Samuelsson är väl insatt i Öresundstågsaffären och får nu i uppdrag att implementera ägarnas intentioner enligt bolagets ägardirektiv och arbeta för en bra samarbetskultur mellan regionerna och Öresundstågsbolaget.

Öresundståg ägs gemensamt av regionerna Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge, Kalmar och Kronoberg och trafiken bedrivs av respektive länsbolag.

Den 11 december tar Skånetrafiken över ansvaret för trafiken till Danmark. Österport station blir slutstation för flertalet Öresundståg i Danmark. Tanken är en enklare samordning med bara en trafikbeställare samt bättre kapacitet - Skånetrafiken tar över 24 tåg från DSB som dessutom ska servas i Hässleholm. Därmed servas totalt 101 tåg i Hässleholmsdepån.