MP-politiker vill se solceller på tunnelbanefastigheter

Tomas Eriksson (MP) gruppledare Stockholms läns landsting. Foto: Fredrik Hjerling

Miljöpartiet vill att landstinget nästa år installerar 30 000 kvadratmeter solceller på sina egna fastigheter. ”Vi vill till exempel bygga solceller på alla tunnelbanestationer i utomhusläge med start på gröna linjen samt uppgången vid Sergels torg”, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare Stockholms läns landsting.

-Vår ambition är att Stockholms läns landsting ska vara helt fossilfritt till 2025 och då behöver vi ta ledartröjan i det här arbetet. Genom att installera solceller på tunnelbanan blir det även visuellt för medborgarna att vi driver på, säger Tomas Eriksson. 

Miljöpartiet är kritisk mot Alliansen som gärna pratar om solel, men sedan inte genomfört beslutade investeringar. Sedan 2015 har endast 7.686 kvadratmeter solceller installerats trots beslut på 20 000. Landstinget producerar idag inte ens 1 promille av sin egen el via solceller. Bara Skövde solcellspark, i Västra Götalands Region, producerar idag 1,3 GWh per år vilket är långt över målsättningen för hela Stockholms landsting. Stockholms läns landsting har även gått från första till åttonde plats när det gäller miljöarbetet i Aktuell Hållbarhets jämförelse mellan de olika landstingen.

-I alliansen pratar Centerpartiet gärna om solceller, men väldigt lite händer. Av de solceller de utlovade 2015 har fortfarande bara en tredjedel installerats. Centerpartiet vill gärna vara alliansens gröna röst. Centerpartiet verkar dock inte få med sig Moderaterna på sina miljöambitioner. Så tyvärr blir det bara är tomt prat, säger Tomas Eriksson gruppledare för MP i Stockholms läns landsting.

Tidigare skyllde Alliansen på regeringen och påstod att det var deras fel att inte utbyggnaden av solceller kunder genomföras. Nu har reglerna för beskattning av egenproducerad solel ändras så därför är det inte ett argument enligt Miljöpartiet.

-Alliansen måste sluta peka finger på regeringen och börja ta eget ansvar. Det gäller såväl landstingets ekonomi som miljöarbete. Det saknas inte pengar i Stockholms läns landsting, de ska bara användas till rätt saker, säger Tomas Eriksson gruppledare för MP i Stockholms läns landsting.