Ny metod räddar liv vid järnvägsspåren

Nyss utlagda anti-trespass panels i Hudiksvall. Foto: Torbjörn Bergkvist

Trots att det är livsfarligt och olagligt att befinna sig på järnvägen är det många som genar över den. Nu testar Trafikverket en ny metod med äggkartongsliknande gummipaneler för att förhindra att personer genar. Sedan en tid tillbaka har Trafikverket använt sig av stängsel och övervakningskameror på sträckor där obehöriga tagit sig in frekvent.

– Det går inte att stängsla in hela järnvägen, det är därför viktigt att testa andra metoder för att förhindra att obehöriga tar sig in i spårområdet. Så nu testar vi en metod till, äggkartongsliknande gummipaneler som ska hindra obehöriga från att ta sig in i spårområdet. Gummipanelernas unika pyramidformer är gjord av återvunnet gummi och är både fysiskt och visuellt avskräckande för fotgängare, säger projektledaren Kenneth Svensson, Trafikverket i ett pressmeddelande.

Inom ramen för ett FOI-projekt undersöker och utvärderar Trafikverket materialets effekt att stoppa obehöriga från att gå i spår och därigenom öka trafiksäkerheten. En faktor som kommer att undersökas är hur gummipanelerna fungerar i vinterklimat. Det här är första gången som anti-trespass panels testas så pass långt norrut.

Trafikverket planerar att testa metoden på fem platser i Sverige. Först ut är tågtunneln i centrala Hudiksvall där materialet kom på plats under onsdagsnatten. De övriga platserna är Gävle rangerbangård, Helsingborgs godsbangård, tunnelmynningarna i station Triangeln i Malmö samt Sävenäs rangerbangård. Varje plats testas i tre månader, därefter görs en utvärdering.