Aarsleff Rails kärnverksamhet är att bygga och underhålla järnvägsinfrastruktur. Företaget är för närvarande representerat i Danmark, Sverige och Norge. Men nu strävar man efter en renodlad skandinavisk profil, med projekt som involverar medarbetare från alla länders organisationer. Projektet har fått namnet ”One Rail".
– I dag är Aarsleff Rail en ledande aktör på den danska marknaden. Min roll är nu i samarbete med våra norska och svenska kollegor säkerställa att vi om tre och ett halvt år är en ledande aktör inom det skandinaviska järnvägsområdet, säger Søren Husted, avdelningsdirektör för Tvärgående Samarbeten.
Aarsleff Rail har sedan vintern 2024 arbetat med en ny strategi inom järnvägssegmentet. Den ska säkerställa att företaget får ut mer av verksamheterna i Danmark, Sverige och Norge. Det handlar om att uppnå ett närmare och mer framgångsrikt samarbete mellan medarbetarna i de tre länderna.
– Vi vill vara lika relevanta på alla tre marknader och kunna erbjuda våra tjänster där. Det kommer att gynna både oss och kunderna. ”One Rail” handlar om hur vi bättre och mer intelligent för samman verksamheterna, till nytta för både oss själva och kunderna, säger Thomas Mollerup, vd för Aarsleff Rail i Danmark.
Aarsleff Rail har i dag det mesta av sin verksamhet i Danmark, där företaget också har sina rötter. Men Håkan Nyman, som är vd för Aarsleff Rail i Sverige, har goda förhoppningar om att satsningen på att skapa en skandinavisk profil ska ge positiva effekter på den svenska marknaden.
– Vi är en liten aktör i Sverige och även i jämförelse med våra kolleger i Danmark. För att vi ska kunna växa nu är det en förutsättning att vi hjälps åt.
Jag ser mycket fram mot det här – att vi ska kunna jobba tätare mellan länderna. Sedan ett år tillbaka har vi också ett samarbete i gång, framför allt nere i södra Sverige, där det fungerar väldigt bra. Det är här som vi kan börja att hitta små succéhistorier, säger han.
Mycket av strategiarbetet har handlat om hur företaget ska organisera sig.
För att lyckas har man etablerat en ny funktion som ska driva tvärgående projekt.
– Om ingen faciliterar samarbetet händer ingenting. Det kräver också ledarskapskraft att genomföra det som behövs. Därför har vi anställt Søren Husted som avdelningsdirektör för Tvärgående Samarbeten, säger Thomas Mollerup.
Och Søren Husted ser en enorm tillväxtpotential på den skandinaviska marknaden. Hans mål är att verksamheten ska kunna vila på tre stabila plattformar representerade av organisationerna i de tre skandinaviska länderna. Målet är att skapa en organisation där resurserna utjämnas mellan länderna för att leverera bättre service till kunderna och utnyttja synergieffekter . Om företaget exempelvis har många medarbetare och lediga resurser i Danmark, ska de kunna skickas till Sverige och Norge för att skapa en bättre balans.
– Hela målet – det jag fokuserar på – är att skapa en större enhetlighet i strukturerna och att bygga relationer mellan medarbetarna på olika nivåer inom olika yrkesområden och ledarskapsområden. Har vi rätt folk, så har vi också rätt projekt, och har vi rätt projekt, då kan vi attrahera ännu fler människor. Det är därför vi sätter i gång den här självförstärkande processen, säger han, och fortsätter:
– Vi siktar på att utbilda och utveckla kompetens, vilket vi ser att vi har stor framgång med i Danmark, till exempel inom kontaktledning. Det är den typen av projekt vi väljer att prioritera först i Norge och Sverige eftersom de är direkt skalbara. Så ambitionerna är stora. Sverige har ju också ett enormt kontaktledningsnät, säger Søren Husted.