Åtta veckors tågstopp mellan Ängelholm och Helsingborg

Den nya gångbron över spåren på Ängelholms station. Foto: Trafikverket

Under sommaren stoppas tågtrafiken mellan Ängelholm och Helsingborg i åtta veckor. Trafikverket fortsätter då arbetet med utbyggnaden till dubbelspår på Västkustbanan. Spår som kommer öka möjligheten att resa hållbart och punktligt.

Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg är hårt belastad. För att öka kapaciteten och möta framtidens behov byggs nu dubbelspår på sträckan mellan Ängelholm och Maria station. Arbetet är inne på sitt andra år och från och med måndag kräver arbetet att tågtrafiken stoppas.

– Det vi gör under den här avstängningen är viktiga delar i utbyggnaden av dubbelspåret och avgörande för att vi ska kunna börja använda delar av den nya järnvägsanläggningen och nya vägar och gång- och cykelvägar redan i höst, säger Henrik Andersson, projektledare Trafikverket.

Under stoppet kommer bland annat den nya gångbron på Ängelholms station monteras klart, en ny bilbro byggas väster om järnvägen vid Vegeholm, järnvägsspår bytas ut i Kattarp och den nya järnvägsbron över Kullavägen i Maria börja byggas.

– Åtta veckor kan låta länge, men det kommer bli intensivt eftersom det är omfattande arbeten som ska göras. Men allt är väl planerat och vi står redo att sätta igång. Ett dubbelspår mellan Ängelholm och Maria kommer bidra till en mer punktlig tågtrafik och ge fler chansen att resa på ett hållbart sätt, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket.

Under arbetet kommer en del tåg ledas om, andra ersätts med bussar.

– Det är ett långt, men nödvändigt avbrott i tågtrafiken för att dubbelspåret ska bli klart och vi ska få en robustare järnväg. Under avbrottet kör vi ersättningsbussar och vissa tåg leds om och kör andra vägar. Sök din resa i vår app eller på hemsidan och var ute i god tid, säger Mats Ohlsson, senior trafikutvecklare på Skånetrafiken.