Ny hållplats för tåg på Mittbanan

Nu startar bygget av en ny hållplats för tåg i Nälden. Foto: Kildor

Nu startar bygget av en ny hållplats för tåg på Mittbanan i Nälden, Krokoms kommun. Snart blir det möjligt att tågpendla till och från Nälden, vilket ökar möjligheten för fler att välja klimatsmarta, bekväma och säkra resor. I december stannar första tåget.

Järnvägen mellan Sundsvall och norska gränsen, den så kallade Mittbanan, ska få en ny hållplats. Det innebär att tågen kommer att stanna i Nälden för på- eller avstigande tågresenärer.

– Äntligen kan vi börja bygga hållplatsen i Nälden. Genom att bygga den underlättar vi för arbetspendling och gör det möjligt att resa klimatsmart i området, säger Peter Renlund, projektledare på Trafikverket.

Hållplatsen i Nälden ska utformas med en plattform på spårets södra sida, öster om Brovägen. Intill plattformarna anläggs en pendlarparkering och en cykelparkering. Till och från plattformen ska en gång- och cykelväg från Stationsvägen byggas. I området ska ett grönområde utformas med planteringar av nya träd och buskar.  Arbetena beräknas pågå till och med oktober. Under ett par tillfällen kommer arbetena innebära längre stopp i tågtrafiken.

Projektet är en samfinansiering mellan Trafikverket och Krokoms kommun samt delvis via EU-medel. Att ta fram en järnvägsplan för hållplatsen i Nälden var en av åtgärderna på Mittbanan inom det tidigare EU-projektet Mittstråket. Kommande år är ytterligare kapacitets- och hastighetshöjande åtgärder planerade på Mittbanan.