VR Group förvärvar Arriva Sverige

Finska VR Group tar över driftansvaret för bland annat Pågatågen, Östgötapendeln samt en stor del av kollektivtrafiken i Stockholmsområdet. Arkivbikd

Det finska statliga järnvägsbolaget VR Group har offentliggjort förvärvet av Arriva Sverige. VR Group tar därmed över driftansvaret för bland annat Pågatågen, Östgötapendeln samt en betydande del av kollektivtrafiken i Stockholmsområdet.

I samband med förvärvet försvinner varumärket Arriva Sverige. Operatören ska bli ett självständigt eget bolag inom VR Groups passagerartrafikenhet och kommer att fortsätta trafikera Arriva Sveriges lokal- och regionaltrafikslinjer i Sverige. Passagerare kommer inte att påverkas nämnvärt av ägarbytet eftersom Arriva Sverige verkar under sina olika samarbetspartners varumärken. De anställda kommer inte heller att uppleva några förändringar och alla anställningsavtal förblir oförändrade.

– Vi kommer att fortsätta trafikera samma linjer som tidigare men kunderna kommer att märka att namnet Arriva Sverige gradvis försvinner och ersätts med ett annat namn. I övrigt kommer vi att fortsätta verksamheten som tidigare och upprätthålla den höga kvalitet som kännetecknar Arriva Sverige, säger Topi Simola, direktör för VR Groups passagerartrafik.

Via förvärvet stärker VR Group sin ambition att växa som trafikoperatör inom kollektivtrafiken samt att utveckla miljövänligare och ännu mer hållbara trafiklösningar. VR Group är en nykomling på den svenska kollektivtrafikmarknaden. Det är första gången VR Groups passagerartrafik växer utanför Finlands gränser.

– Kombinationen av konkurrensutsatta marknader och en positiv ekonomisk utveckling utgör en möjlighet för oss. Arriva Sverige trafikerar flera av Sveriges största spårvagns-, buss- och tåglinjer och förvaltar historiska tågbanor som Saltsjöbanan och Nockebybanan. Vi ser en enorm potential i detta bolag, konstaterar Simola.