SJ köper in 25 nya snabbtåg

SJ lägger till 25 Zefiro Express från Alstom till sin fordonsflotta. Foto: Alstom

SJ kommer att köpa 25 nya snabbtåg av modellen Zefiro Express från tågtillverkaren Alstom. De kommer att bli de snabbaste tågen någonsin på svensk järnväg, med en topphastighet på 250 kilometer per timme.

 

För att möta det ökade intresset för klimatsmarta, bekväma och effektiva tågresor har SJ tecknat avtal med Alstom om 25 nya snabbtåg och en option på upp till ytterligare 15 tåg. Affären är värd ungefär sju miljarder kronor. Tågen ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

De nya snabbtågen kommer att ha den absolut senaste tekniken och nå en ny topphastighet för svensk tågtrafik, med sina 250 kilometer per timme. De kommer att komplettera SJs upprustade X 2000 som den bästa reseprodukten i Sverige och Skandinavien. De nya snabbtågen har plats för cyklar, bra bagagelösningar och en fullt utrustad SJ Bistro med varm mat och sittgrupper. Alla system är teknikledande med exempelvis effektiv uppkoppling och radiotransparenta fönster, tysta ljuddämpade vagnar och tåget kan förflyttas med batteridrift för att hantera störningar i elförsörjningen på linjen.

– Det här är en fantastisk satsning som vi nu gör och som blir ytterligare ett bevis på att SJ är framtidens sätt att resa. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg, med hög hastighet, riktigt bra komfort med sköna stolar och bra ljus, samt goda möjligheter att både jobba och koppla av under resan, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman.

Det första tåget beräknas kunna sättas i trafik under 2026.

– På Alstom är vi oerhört stolta över att få leverera dessa nya snabbtåg till SJ. Med vår erfarenhet från flertalet snabbtågsprojekt världen över ser vi hur dessa förändrar möjligheterna att resa. Snabbtågen fyller en viktig funktion som det primära alternativet till flygresor, då det är praktiskt, bekvämt och snabbt. Vi tackar SJ för deras fortsatta förtroende för oss, säger Maria Signal Martebo, vd på Alstom Sverige.