Spanien bygger höghastighetslinjer i norr

ADIF bygger höghastighetslinje mellan Palencia Norte och Amusco. Foto: ADIF

ADIF Alta Velocidad har tilldelat Sacyr Construcciones ett kontrakt till ett värde av 77,3 miljoner euro för anläggningsarbeten på en 20,8 kilometer lång höghastighetslinje mellan de spanska orterna Palencia Norte och Amusco.

Detta är det första avsnittet av en planerad höghastighetskorridor som förbinder Madrid med Santander. Den nya linjen ska byggas från det befintliga höghastighetsnätet norr om Palencia och inledningsvis så långt som Aguilar de Campoo, 100 kilometer norrut.

Sträckan är blir utformad för hastigheten 350 kilometer i timmen och kommer endast att användas av persontåg. Den första sektionen passerar genom mestadels platt jordbruksterräng som bara kräver fem viadukter, sju broar och fem tunnlar.

Den nya linjen kommer i stor utsträckning att gå parallellt med den östra sidan av det befintliga huvudspåret Palencia - Santander, där fem plankorsningar ska ersättas av broar. Ytterligare förlängningar är planerade för att ansluta den nya linjen norrut från Aguilar de Campoo till Reinosa. I dag är detta en brant graderad och slingrig enkelspårslinje genom bergsmassivet Cordillera.