Trafikverket rustar upp och bygger ut järnvägen i Skåne

Trafikverket bygger ut flera sträckor i Skåne. Foto: Trafikverket

Trafikverket rustar upp och bygger ut på flera sträckor för att förbättra järnvägen och tågtrafiken. I Skåne kommer detta att märkas extra mycket under sommaren och hösten eftersom tågtrafiken kommer att påverkas vid flera tillfällen.

Just nu pågår arbeten med att förbättra järnvägen på Södra stambanan mellan Malmö-Lund, på Västkustbanan mellan Ängelholm-Maria, på Österlenbanan mellan Ystad och Simrishamn och på Söderåsbanan som öppnar för persontrafik i december. Arbetena bidrar till att järnvägen blir mer pålitlig, punktlig och att fler kan välja ett klimatsmart sätt att resa.

– När vi förbättrar vår järnväg i Malmö, Ängelholm eller Ystad förbättras tillgängligheten inte bara där utan i hela landet. Det skapar bättre trafikflöden och ökar möjligheten till fler smarta och mer punktliga tågresor för alla, säger Maciej Zakrzewski, distriktschef för Investering på Trafikverket i Region Syd.

Flera av arbetena kommer under sommaren och hösten att kräva tågstopp för att kunna genomföras så smidigt och snabbt som möjligt och med säkerheten främst. På kort sikt innebär arbetena längre restid för de som behöver resa på flera håll i Skåne, men så snart det är klara spelar de en avgörande roll för att resandet ska fortsätta fungera när regionen växer och utvecklas.

– Vi befinner oss i en intensiv fas och vårt arbete kommer att påverka resenärer eftersom tågtrafiken kommer att stoppas vid olika tillfällen. Men vi hoppas att de som drabbas kan ta sikte på den nytta besväret kommer att leda till och ha tålamod under den här perioden, säger Maciej Zakrzewski.