ADIF uppgraderar järnvägen i Galicien

ADIF investerar 546 miljoner euro i modernisering av två järnvägskorridorer i Galicien. Foto: ADIF

Spanska ADIF har planerat att investera 546 miljoner euro i modernisering av två järnvägskorridorer i Galicien,  korridorer som förbinder Monforte de Lemos med Ourense och Lugo.

Planerna presenterades vid ett evenemang i Lugo där ADIFs president Isabel Pardo de Vera och representanter från transportministeriet deltog. Projektet bygger på befintliga förslag för att elektrifiera 73 kilometer mestadels enkelspåriga rutten mellan Monforte och Lugo.

Ytterligare arbeten inkluderar modifiering av luftledningsutrustningen mellan Ourense och Monforte, reparationer och renovering av 104 broar, nio stationer och 21 tunnlar, förnyelse av spår och ballast på båda rutterna och eliminering av 35 plankorsningar till en kostnad av cirka 30 miljoner euro.

En del av den 7 kilometer långa linjen Monforte - Lugo byggdes om 2018, förbi byn Puebla de San Xulián, söder om Lugo. ADIF föreslår att denna del förlängs söderut för att eliminera plankorsningar och underlätta körning 160 kilometer i timmen. Den befintliga tunneln vid Oural, nästan halvvägs mellan Lugo och Monforte, ska ersättas med en ny 1 903 meter långt tunnel. Den gamla tunneln ska behållas som en nödevakuering. Signalutrustning och telekom kommer att moderniseras .

Arbetet mellan Lugo och Monforte förväntas omfattas av upp till 51 separata entrepernader värderade till uppskattningsvis 344 miljoner euro, medan det mellan Monforte och Ourense kommer att tas in 20 kontrakt till ett värde av 202 euro miljoner euro.