Spanien uppgraderar sitt trafikledningssystem

Adif har tilldelats kontraktet för nytt trafikregleringssystem. Foto: Adif

Den spanska järnvägens infrastrukturförvaltaren Adif har tilldelats kontraktet för leverans och installation av trafikregleringssystemet Sitra +. Systemet har många fördelar för trafikoptimering, punktlighet och information till passagerarna. Fem olika delar av projektet har tilldelats företagen IBM, CapGemini och Hopla Software, som har 60 månader på sig att utföra uppgifterna.

Den första delprojektet har tilldelats IBM Global Services Spain med ett belopp på 3,7 miljoner euro. Komponent två inkluderar leverans av databasprogramvara för reglering och dirigering av tåg och har tilldelats CapGemini Spain med 1,1 miljoner euro. Förvärv av databasprogramvara för systemintegration har tilldelats Hopla Software för 1,2 miljoner euro.

Trafikstyrningssystemet Sitra + ersätter det tidigare systemet, kallat Sitra, i hela det spanska järnvägsnätet. Uppgraderingen kommer att ge fler funktioner som kommer att ha en positiv inverkan på kvaliteten i järnvägstjänsten, enligt Adif. Systemet erbjuder information i realtid som kan integreras i flera system. Den kan bestämma tågens mötespunkter och upptäcka eventuella förseningar. Dessa uppgifter används för kundinformationssystem och kommer att användas för att fastställa de spåravgifter som järnvägsoperatörer betalar.