Nya normer i kollektivtrafiken

Nya normer gäller för resande i kollektivtrafiken. Foto: Jan Björklund

Lägre priser utanför rusningstid, trängselappar och varuautomater med munskyddsförsäljning. Det är några av de spaningar som analys- och teknikkonsultföretaget WSP lyfter fram i en ny i framtidspaning kring kollektivtrafikens ”nya normala”. Sedan pandemins start har resor i kollektivtrafiken minskat dramatiskt. I juni 2020 uppskattade World Economic Forum att en återgång till normala nivåer i kollektivtrafiken inte är att vänta förrän mitten av 2022.

– Vi har hittat väldigt lite data som tyder på att kollektivtrafiken stått för en stor smittspridning. Syftet med den här genomgången är att förse kollektivtrafikens aktörer med kunskap och lösningar för ett säkrare resande. Det kommer vara avgörande för att återvinna resenärernas förtroende, säger Ulf Larsson, chef på WSP Rail Advisory.

När hela världen nu långsamt förbereder sig för en återgång till ”det nya normala”, funderar många på hur resor i kollektivtrafiken ska kunna genomföras på ett säkert sätt framöver. Det återstår fortfarande mycket forskning innan vi säkert vet hur mycket smittspridning som faktiskt sker i kollektivtrafiken. Men redan nu är många experter överens om att avstånd till andra passagerare, användande av munskydd och hur länge resan pågår är viktiga faktorer när det kommer till säkra resor.  

WSP har tittat på utvecklingen i en rad länder och hur plattformar, hållplatser tåg och bussar förändrats. Ett exempel på åtgärder som kan bli vanliga inslag i kollektivtrafiken framöver är varuautomater där resenärer kan köpa skyddsutrustning. Ett annat är avancerad ytdesinfektion, tekniska lösningar för att minska avståndet mellan resenärer, realtidsinformation för trängsel och effektiva ventilationssystem som filtrerar bort smittsamma partiklar. 

Det här kan vi få se i kollektivtrafiken framöver, enligt genomgången från WSP

  • Mer utrymme passagerarna emellan
  • Lägre priser för den som inte reser i rusningstid
  • Kontaktlösa betalningar
  • Kopparklädda handtag och räcken vilket gör att virus trivs sämre
  • Applikationer med liveuppdateringar som låter resenärer planera en säker resa
  • Krav på munskydd
  • Längre tåg för att minska trängsel