Efter nio år på Öresundståg - Transdev lämnar över till SJ

Det blir SJ som kör Öresundståg när Transdev lämnar. Foto: Transdev

Nu är det dags för Transdev att lämna över Öresundståg till SJ. Det har hänt en hel del sedan Transdev, på uppdrag av Öresundståg började köra tågsystemet 2011. Idag är närmare tre av fyra resenärerna nöjda med sin resa med Öresundståg och energiförbrukningen har minskat med åtta procent.

Med drygt 27 miljoner resenärer varje år, är Öresundstågstrafiken ett av Sveriges största regionaltågssystem. Systemet är komplext och utgör stommen för det regionala resandet mellan sex län i södra Sverige samt till Danmark.

– Det är klart att vi hade önskat köra vidare men nu när jag kollar i backspegeln så kan jag säga att det verkligen varit en jättespännande resa vi har varit med om. Trots stora utmaningar som flyktingkrisen med tillhörande id-och gränskontroller och coronapandemin så tycker jag att vi i god samverkan med både Öresundståg AB och DSB har gjort stora framsteg och kunnat erbjuda en bättre tjänst till resenärerna, säger Anders Ekman, affärschef för Öresundståg.

Idag är närmare tre av fyra resenärer nöjda med sin resa med Öresundståg och åtta av tio resenärer tycker att tågpersonalen gör ett bra jobb, det bästa resultatet som har någonsin uppmätts.

– Att kundens betyg våren 2020 är den bästa någonsin och att vi har kunnat göra Öresundståg ännu mer klimatvänlig är ett kvitto för det goda arbetet vi gjort i syftet att utveckla kollektivtrafiken, avslutar Anders Ekman.