271 tunnelbanevagnar uppgraderas av SL

Uppgraderade tunnelbanetåg tas nu i trafik. Foto: SL

Storstockholms Lokaltrafik uppgraderar just nu 271 tunnelbanevagnar av typen C20. Det till vardags vanligaste fordonet i tunnelbanan. Syftet är att behålla och utveckla vagnarnas goda kvalitet och samtidigt förbättra resenärernas upplevelse under resan, bland annat genom större ytor att röra sig på. Det handlar om en omfattande modernisering av tågen invändigt med bland annat rymligare ytor, mer resenärsinformation och fler trygghetskameror, från sex kameror till 16 per vagn.

- I somras fick stockholmarna i C30-tågen de första nya tunnelbanetågen på 20 år. Nu rullar även uppgraderade och helrenoverade C20-tåg ut i trafik. Tillsammans är de uttryck för hur SL inte bara utvecklar nytt, utan också tar hand om det vi har genom att rusta upp, uppgradera och modernisera kollektivtrafikens ryggrad, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

I oktober kom även beskedet att de helt nya C30-tågen klarat alla planerade tester och intrimningar, Det betyder att även C30 trafikerar tunnelbanan i skarpt läge. Det är första gången på över 20 år som Stockholm får en ny tunnelbanevagn. 2024 ska alla 96 vagnar vara levererade. De kommer att ersätta både de äldsta vagnarna, kallade CX, och de vanliga tunnelbanetågen C20 på röd linje.