Järnvägstrafiken mellan Malmö och Lund ställs in

Trafikverket ut Södra Stambanan från två till fyra spår. Foto: Trafikverket

Trafikverket bygger ut Södra Stambanan – ett efterlängtat arbete som ökar kapaciteten för framtiden på sträckan. Tågstoppet innebär att tusentals skåningar under en veckas tid måste åka buss i stället för tåg. Trafikverket bygger ut Södra Stambanan från två till fyra spår mellan Arlöv och Lund för att öka kapaciteten på sträckan. På grund av arbetet stoppas järnvägstrafiken helt mellan Malmö och Lund.

Avstängningen innebär att i stort sett all tågtrafik norrifrån stannar i Lund och all trafik från söder stannar i Malmö. Tågtrafiken på andra sträckor i Skåne rullar som vanligt, men även den trafiken kan påverkas.

Under tågstoppet sätter Skånetrafiken in ersättningsbussar mellan Malmö och Lund. Dels direktbussar mellan Malmö och Lund, dels bussar som även stannar på stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup. För att undvika trängsel och risken för smittspridning kör Skånetrafiken så många bussar det går.

– Ju färre som reser mellan Malmö och Lund under tågstoppet, desto lättare blir det för dem som måste resa. Att arbeta hemifrån om det går, samåka eller att ta våra bussar på tider då färre reser är några exempel på vad du kan göra, säger Maria Nyman, Affärschef Tåg på Skånetrafiken.

Den som måste resa under den här perioden får räkna med längre restid och planera sin resa i god tid. Det gäller inte minst Region Skånes alla patienter.